Sju personer åtalade för våld samt vapen och narkotikabrott

Sju personer har åtalats vid Attunda tingsrätt för en lång rad olika brott. Det är unikt fall då hela 3 av de åtalade är kvinnor. Den 15 november 2021 lurade en av de åtalade en man att följa med till en lägenhet. Han lockades med en möjlighet till att ha sex med den kvinna som lurade dit honom. Det hela var emellertid en fälla. 5 personer väntade på honom i lägenheten.

Mannen misshandlades därefter med sparkar och slag i ansiktet och på kroppen under vapenhot. Därefter bands han och fördes till en stuga Vallentuna. I stugan hölls han fången i närmare sju dygn. Kvinnan som lurade mannen till lägenheten heter Jos*fin* Strömb*rg. De 5 som väntade på honom i lägenheten var P™ntus Brol#n, V#ktor *dlund, Izab*lla H*rtzm@n, S#mon N*rman och Gl*nn St™lt.

Under dygnen i stugan utsattes 33-åringen för en utdragen tortyrliknande misshandel. Han fick inte ordentlig tillgång till mat, dryck eller toalettbesök. Syftet med misshandeln och tortyren var att inkassera en påhittad skuld.

Enligt åtalet hotade P™ntus Brol#n att dra ut tänderna på mannen med en tång och nöp honom därefter på kroppen med tången och fimpade en cigarett i/på hans öra. S#mon N*rman ska ha bränt mannen med en tändare och sparkat honom på käken. V#ktor *dlund (Lillis) ska för sin del ha skenavrättat den 33-årige mannen genom att vi ett tillfälle sikta på honom med ett gevär och trycka av. Vapnet var dock oladdat. Någon av dem tog även en kniv och skar ett djupt sår i 33-åringens fot.

Åtal

De 6 nämnda personerna är för de nämnda gärningarna åtalade för människorov (kidnappning), En sjunde åtalad, M*ll Lindgr*n är åtalad för medhjälp till människorov då hon lånat ut lägenheten till vilken mannen lurades., Tre av männen, P™ntus Brol#n, S#mon N*rman och V#ktor *dlund är också åtalade för grovt rån och brott mot vapenlagen.  *dlund även för grovt vapenbrott.

Stugan som 33-åringen fördes till användes av S#mon N*rman och hans flickvän Louis* W*ster. Hon befann sig också på platsen vid tillfället. Det var hon som tog emot de 30 000 kronor som en vän till den kidnappade mannen lyckades skrapa ihop. Hon är dock inte åtalad då hon varit försvunnen sen de 16 januari.

Försvinnande

Redan i början av januari anmäldes hon försvunnen av anhöriga. När polisen då undersökte stugan för att se om hon var där en mängd narkotika av olika slag. Sammanlagt rörde det sig om 719,91 g amfetamin, 35,08 g kokain, 35,56 g ketamin, 28,06 g MDMA, 2 644 tabletter MDMA, 240 tabletter diazepam, 621,5 g cannabis, 465,76 g hasch och 485,5 g cannabisgodis. För detta är P™ntus Brol#n, S#mon N*rman och V#ktor *dlund åtalade för grovt narkotikabrott.

Efter detta sågs Louise Wester vid ett fåtal tillfällen och det sista livstecknet kom den 16 januari.Hon var något av dessa tillfällen orolig för att P™ntus Brol#n och V#ktor *dlund skulle hålla henne ansvarig för att narkotikan blivit beslagtagen. Det finns mycket som tyder på att hon kan ha blivit mördad. Troligtvis hade narkotikan köpts av en langare i Spanien vid namn Jhonny Sjo?dahl. En skuld kan till honom ska ha uppstått på grund av polisens beslag av narkotikan enligt vad som kunnat utläsas ur ANOM-chattar.

Tidigare brottslighet

V#ktor *dlund har tidigare varit åtalad för ett mord en person med namnet Egil Modén den 18 juni 2017. Trots att två vittnen som var närvarande vid mordet pekat ut *dlund så frikändes han. Ett av vittnena var en tonåring vid namn Jon@th@n Brol#n, lillebror till P™ntus Brol#n. Jon@th@n Brol#n dömdes så sent som den 30 juni 2022 till fängelse i tre år och sex månader för grovt narkotikabrott, misshandel, narkotikabrott, brott mot vapenlagen och olovlig körning.

P™ntus Brol#n har för sin del dömts till fängelse i 2 år 8 månader för människorov och grovt rån. Hovrättsdomen kom den 22 januari 2018. I samma rättegång dömdes Jov#no V@sques C@chay till fängelse i 2 år för rån. Brotten ägde rum i december 2017 och var riktade mot en familj där han varit placerad enligt LVU.

Även vid flera andra tillfällen har P™ntus Brol#n och V#ktor *dlund stått inför rätta för allvarlig brottslighet och de har också dömts vid andra tillfällen till bland annat ungdomsvård.

Narkotikabrott med ANOM-bevis

Jon@th@n Brol#n figurerar även i ett mål om grovt narkotikabrott tillsammans med Ann@b*ll Valv*rde Scott som även är en av de åtalade i det stora knarkmålet i Uppsala. De är båda misstänkta för grovt narkotikabrott tillsammans med Ahm*d K@mal och Lis@ St@ttin.

De två sistnämnda är åtalade för att ha handskats med ha handskats med 1 842,51 gram cannabis, 231,14 gram kokain, 1 847,6 gram amfetamin samt 75 tabletter diazepam. I det fallet är Ann@b*ll Valv*rde Scott misstänkt för medhjälp och i ett annat fall är hon misstänkt för att tillsammans med Jon@th@n Brol#n ha hanterat 310 tripper LSD, 59,29 gram kokain, 764 gram ketamin, 88,1 gram amfetamin och 480,92 gram hasch. Leverantören av narkotikan var den ovan nämnde Jhonny Sjödahl som skickade instruktioner vid ANOM om hur knarket skulle hanteras.

Jhonny Sjödahl var 2017 den person som en man vid namn Camilo Osorio skulle träffa den 5 oktober 2017 då han försvann. Efter flyttade Sjödahl till Spanien. Han har vid flera tillfällen varit åtalad för grov brottslighet. Bland annat för en misshandel av en annan kriminell, P@trik Rosad@, år 2017. Av fyra gärningsmän var han den ende som kunde identifieras. Han blev dock frikänd i rättegången. 2014 dömdes han exempelvis till fängelse i två år och fyra månader för narkotikabrott i Tyskland och har även flera andra gånger dömts för narkotikabrott.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!