Fängelse för rot-bedrägerier

Sju åtalade har fällts för omfattade rot-bedrägerier efter en ovanligt omfattande rättegång som pågått under 36 förhandlingsdagar i Vänersborgs tingsrätt under våren. Målet inleddes redan den 1 februari.

Enligt åtalet har ett byggbolag, Thorssons Bygg i Lilla Edet AB, för inte mindre än 106 kunder ansökt om ROT-bidrag vid sammanlagt 137 tillfällen. Något arbete motsvarande det som yrkats ROT-ersättning för inte utförts vid 132 av dessa tillfällen. Sammanlagt har Skatteverket till byggbolaget som ett resultat av bedrägerierna utbetalat 8 985 549 kr enligt åklagaren.

Dom

Tingsrätten har fällt de åtalade i i huvudsak i enlighet med åtalet. Den åtalade ägaren av Thorssons Bygg, Magnus Röing, fälldes för grovt bedrägeri i 132 fall och grovt bokföringsbrott vid fem tillfällen. Han friades från fem grova bedrägerier under 2011-2012 och grovt skattebrott från mars 2011- februari 2015, vid 29 tillfällen. Han dömdes till fängelse i 3,5 år och ålades samtidigt näringsförbud i sju år.

Näringslivsprofilen Leif Bengtsson dömdes till 2,5 års fängelse. Detta för 55 fall av grovt bedrägeri 2011-2015, Han friades vad gäller ett grovt bedrägeri under 2012.  Bengtsson anses ha varit den som låg bakom hela det brottsliga upplägget. Han förmedlade även kontakten mellan Magnus Röing och Stefan Eriksson.

Bengtsson kallas också salladskungen då han ska ha varit med och startat företaget. Kanske är han också delägare i Greenfood AB som är moderbolag i matkoncernen. Huvudägare är dock ett riskkapitalbolag. Bengtsson själv är dock ägare i ett bolag som äger många travhästar. Stallet går under namnet Stall Philip och bolaget ska enligt Expressen ha namnet Philip Consulting. Nåt sånt företag finns dock inte i Sverige utan det heter Philip Konsulting HB. I övrigt äger Bengtsson ett flertal mindre fastighetsföretag genom Leif Bengtsson Fastighets AB.

Göteborgaren Stefan Eriksson fick ett års fängelse för medhjälp till grovt bokföringsbrott vid fem tillfällen under 2011-2015 och näringsförbud i fem år. Hans två bolag ska felaktigt ha fakturerat byggbolaget i 113 fall för påstådda arbeten som inte utförts. Han friades dock för medhjälp till grovt skattebrott vid 29 tillfällen. Efter att Eriksson fått sin andel skulle sedan resten av pengarna sedan återföras privat till Röing. Röing har i detta sammanhang undanhållit moms till staten.

Anders Gustafsson från Vänersborg fick ett års fängelse för 30 grova bedrägerier februari 2011-december 2014.

Milda straff för tre åtalade

Påföljden för tre sista av de åtalade blev mildare. En 54-årig kvinna från Trollhättan dömdes till villkorlig dom med samhällstjänst i 175 timmar för sex grova bedrägerier, Hon friades också för grova bedrägerier under 2012.

En före detta idrottsprofil från Trollhättan som är 59 år gammal dömdes för tio grova bedrägerier. Även han friades från grovt bedrägeri under 2012. Straffet villkorlig dom med samhällstjänst i 175 timmar.

En vänersborgare dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst i 225 timmar för grovt bedrägeri vid 12 tillfällen och det under drygt 1,5 år, 2013-2014.

I en kommentar till domen säger rättens ordförande, rådmannen Per Hjort, att avgörande för målets utgång har varit att tingsrätten på grund av den systematik och förslagenhet som kännetecknat brottsligheten rubricerat de aktuella bedrägerierna som grova brott. Hade bedrägerierna inte bedömts som grova hade de idag varit preskriberade då brotten begicks för flera år sedan.

Läs mer om rotavdrag

Mer att läsa om rothärvan finns på James Buccis blogg 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!