Sen 2007 har 1 900 lägenheter i Sollentuna ombildats från hyresrätter till bostadsrätter. En privatiseringsvåg. En ombildningsvåg där de boende köper en fastighet av hyresvärden. Ett av de områden där privatisering i form av ombildning skett är Malmvägen. Säljaren var det kommunalt ägda och allmännyttiga bolaget Sollentunahem. Ett av politikernas uttalade syften med privatiseringen var att öka tryggheten. Enligt polisen har det haft motsatt effekt:
Enligt polisen förvärrades läget när hyresrätter senare såldes ut och kriminella tog över flera lägenheter för att använda dem som bas.
Istället för att öka tryggheten har privatiseringen och ombildningen gynnat det kriminella nätverk som sedan 1970-talet haft Malmvägen som bas. Där sålde Sollentunahem en fastighet med 150 lägenheter för 265 miljoner kronor. Ombildningskonsulten Restate uppges ha tagit ut höga summor i arvode ska de tidigare hyresgästerna ha gått miste om miljoner.
Bedrägeri och plundring
Enligt tidningen Hem & Hyra har också själva ombildningen till Malmvägen skett på ett kriminellt sätt. Den nya bostadsrättföreningen ska ha plundrats. Ombildningsbolaget Restate ska ha varit ansvariga för plundringen:
När det gäller Malmvägen har ombildningskonsulten Restates arbete med själva ombildningen också granskats.
Restate har erhållit 2,5 procent av försäljningspriset per lägenhet. Det ursprungliga arvodet på 3,6 miljoner framstår som högt i förhållande till arbetsinsatsen, skriver granskaren.
Restates förhandlingsmetoder beskrivs som anmärkningsvärda. En förhandling skedde i ett för föreningen mycket sårbart skede, då ett tilläggsavtal höjde det redan höga arvodet till skyhöga 4,9 miljoner kronor.
– Det landade på ett jättesaftigt arvode, tre dagar innan tillträde, berättar en medlem.
Granskaren rekommenderar föreningen att kräva tillbaka summan i tilläggsavtalet.
Förskingring
Dessutom har Restate sålt lägenheter till personer som inte var boende i huset. Till underpris, långt under marknadsmässigt pris. Enligt Hem & Hyra handlar det om ren förskingring. Granskaren av bostadsrättsföreningens ekonomi har gett en rekommendation om polisanmälan. Hem och Hyra skriver vidare:
Systemet med bostadsrättsföreningar bygger på att medlemmar driver sitt hus som en demokratisk förening. Att misskötseln av föreningen varit så stor som granskningsrapporten visar blev en chock för medlemmarna.
– Så mycket har förskingrats. Föreningen kan ha gått miste om mellan 10 och 15 miljoner kronor. Det handlar om lurendrejerier och förfalskningar, konstaterar en av de boende.
Granskaren konstaterar att ett problem under ombildningsprocessen har varit att flera blivande medlemmar inte kunnat få bolån hos etablerade banker. De har fått hjälp att köpa sina lägenheter. Ytterligare en ombildningskonsult har varit inblandad i det upplägget.
Brott
Bostadsrättsföreningen gjorde en polisanmälan och krävde tillbaks 10,6 miljoner pengar från den tidigare styrelseledamoten som ska ha missbrukat sin förtroendeställning. Detta för minst elva bostadsrätter som ledamoten ska ha medverkat till att sälja till underpris. Flera lägenheter ska ha dessutom gått till utomstående som inte har varit hyresgäster.
I Attunda tingsrätt dömdes mannen till att betala nästan 7 miljoner kronor för skadorna han orsakat föreningen. Han ska också betala över en miljon kronor till bostadsrättsföreningen i ersättning för rättegångskostnader.
Läs mer:
- Ett miljonprogramsområde som blev rejält fel
- Turkligan – gäng med missvisande namn
- Gängland Stockholm – Sollentuna/Tureberg
- Privatiseringsprofitörer – Restate
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.