Ukrainakriget – vad behöver göras

Kriget i Ukraina rull på med begränsade ryska framgångar, terrorbombningar mot civilbefolkningen i Ukraina och övergrepp mot befolkning i de områden som Ryssland ockuperat. Även sanktionerna mot Ryssland pågår. De verkar dock ganska ineffektiva. En stor orsak till det är troligen att världen fortsätter att köpa gas och olja från Ryssland. Det räcker helt enkelt inte med sanktioner för att Ryssland ska kunna besegras. S. vad kan då göras.

För det första måste stödet till Ukraina fräst handla om sådant som gör att landet kan vinna själva försvarskriget. Vapen, vapen och åter vapen. Moderna vapen samt utbildning på dessa. Modern teknik. Dessutom information och underrättelser så att kriget mot Ryssland underlättas.

För det andra måste alla länder bygga bort fossilberoendet. Alla måste använda mindre fossilgas, mindre olja och mindre kol. Bara genom att vara självförsörjande på energi kan de rika väst­länderna påverka den ryska ekonomin. Så länge världen behöver fossila råvaror klarar sig också Rysslands ekonomi.

Det som behövs är alltså en ökad satsning på klimatvänlig elproduktion och en snabb omställning av samhället i klimatvänlig riktning

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!