Fel man mördades – beställaren dömd ändå

En man gav två personer i uppdrag att skjuta ihjäl en viss person. På grund av förväxling dödades i stället en medhjälpare till uppdragsgivaren. Gärningsmännen kom, såvitt utredningen utvisar, aldrig att höja vapen mot det tilltänkta offret. Sedan uppdragsgivaren hade åtalats för sin inblandning i händelsen har Högsta domstolen nu tagit ställning till vad han har gjort sig skyldig till. Anstiftan av försök till mord på det tilltänkta offret, anstiftan av mord på det faktiska offret eller bådadera?

Mordet på Docentgatan i Hermodsdal

Beställaren av mordet var Salam Shebani (El Patron) och den som skulle mördas var Stanley Virapen. Men istället mördades Ahmed Atta som var den person som skulle lura Virapen i en fälla. Anledningen var en att alla de nämnda männen var inblandade i en polisutredning om grovt penningtvättsbrott.

Shebani hade synpunkter på vilka uppgifter Atta hade delat med sig av och ville att Virapen skulle mördas på grund av sådant han uppgivit i utredningen. Ahmed Atta tvingades medverka till att arrangera fällan. Stanley Virapen var tillsammans med Ali Chaer redan dömd för penningtvättsbrottet,

För att någon ska dömas för brott krävs i regel att han eller hon har haft uppsåt till gärningen. Man brukar säga att gärningen ska vara täckt av gärningsmannens uppsåt (täckningsprincipen). För att någon ska dömas för anstiftan till en gärning som annan begår krävs på motsvarande sätt att anstiftaren har haft uppsåt till gärningen.

Uppsåt

Frågan om uppsåt ställs på sin spets i den speciella situation som förelåg i målet. Den åtalade hade gett andra i uppdrag att angripa en person men gärningsmännen angrep en annan person. Ska uppdragsgivaren då tillräknas uppsåt till det angrepp som faktiskt kommer till stånd, trots att händelseförloppet därmed kanske har utvecklat sig på ett, från uppdragsgivarens synpunkt, helt oönskat sätt?

Högsta domstolen besvarar den frågan jakande. Domstolen tillägger dock att detta gäller under två förutsättningar, dels att den gärning som anstiftan avser är straffrättsligt likvärdig med den gärning som faktiskt begås, dels att utfallet av anstiftan är en tänkbar följd av det händelseförlopp som anstiftaren har satt i rörelse.

I det aktuella fallet konstaterar Högsta domstolen att dödandet av det faktiska offret har varit straffrättsligt likvärdigt med ett dödande av det tilltänkta offret. Det har funnits anledning att räkna med att en skjutning av det slag som uppdragsgivaren hade beställt skulle kunna drabba även andra än det tilltänkta offret. Det faktiska offrets död har därför bedömts vara täckt av uppdragsgivarens uppsåt. Uppdragsgivaren har därför dömts för anstiftan av mord på det faktiska offret.

Anstiftan

Högsta domstolen har i avgörandet också behandlat frågan om uppdragsgivaren ska dömas även för anstiftan av försök till mord på det tilltänkta offret. I den delen har domstolen ogillat åtalet. Det har ansetts att händelseförloppet, såvitt gäller angreppet på det tilltänkta offret, inte hade kommit så långt att det varit fråga om ett s.k. fullbordat försök.

Domstolen har också konstaterat att en förutsättning för att uppdragsgivaren i en situation av det aktuella slaget ska kunna dömas för både anstiftan av mord på det faktiska offret och anstiftan av försök till mord på det tilltänkta offret är att han har haft uppsåt till två eller flera personers död. Eftersom han inte har ansetts ha det, kan han inte dömas även för anstiftan av försök till mord på det tilltänkta offret.

Genom Högsta domstolens avgörande döms uppdragsgivaren Salam Shebani till fängelse på livstid. Fängelsestraffet avser även annan brottslighet, däribland ett ytterligare fall av anstiftan av mord.

Mordet på Ramels väg i Rosengård

Det fallet gäller mordet på Ahmed Abdulaziz i Rosengård den 30 mars 2017. Det mordet var i sin tur en bestraffning för att Ahmed Abdulaziz sköt fler person när han den 17 januari samma år mördade en 16-åring.

Sayed El-Moghrabi och Ahmad El-Moghrabi för medhjälp till mord när det gäller mordet på Abdulaziz. Den sistnämnde frikändes tingsrätten och den förstnämnde fick fängelse i 8 år och 6 månader i Malmö tingsrätt den 7 maj 2021. Ytterligare tre personer dömdes för inblandning i mordet i en annan rättegång. Mordet utfördes av två skyttar. En av dem, Ahmad Jawad, dömdes för mord till 18 års fängelse. Två andra dömdes för medhjälp, Muhammed Hassan Abdelrada till 4 års fängelse och Karrar Haidar Jabbar till 7 års fängelse.

I hovrätten friades Sayed El-Moghrabi då ny bevisning kommit fram. Istället dömdes Ahmad El-Moghrabi till två års fängelse för för medhjälp till mord. Salam Shebani dömdes till livstids fängelse för de två beställningsmorden, ett straff som nu fastställts av Högsta domstolen.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!