Pansarskott bland kriminella

Med anledning av att polisen hittat pansarskott (egentligen handlar det om raketgevär) hos kriminella har Aftonbladet låtit publicera en alarmistisk artikel om problemen med pansarskott bland kriminella. Det är helt klart överdrivet även om pansarskott och raketgevär är militära vapen med stor kraft och förstörelseförmåga. Pansarskott och raketgevär är inte heller speciellt användbara för kriminella vilket visat sig när de använts vid kriminella konflikter.

För faktum är att liknande pansarvärnsvapen använts bland kriminella vid flera tillfällen i Sverige. Alla gångerna skedde det i samband med det stora nordiska mc-kriget.

Pansarvärnsvapen

Pansarvärnsvapen kan vara av flera olika typer. I detta sammanhang pratar vi om handhållna rekylfria vapen med bakåtblås avsedda att bekämpa stridsvagnar och andra pansarfordon. tre grundläggande typer finns:

  • Granatgevär (GRG) skjuter konventionellt enhetspatroner apterade med perforerade specialhylsor vars hål är igenpluggade för att hålla inne drivladdningen. När vapnet avfyras briserar pluggarna från de expanderande krutgaserna från drivladdningen så att viss krutgas flödar ut baktill på vapnet. Carl Gustaf är det klassiska granatgeväret. Dessutom är det spritt runt hela världen.
  • Raketgevär  (RPG, Rakg) som skjuter raketprojektiler låter ”bakblåset” från raketmotorn att flöda ut baktill på vapnet. Kallas också bazooka. Användes redan i andra världskriget och var vanligt i Vietnamkriget
  • Pansarskott har en inbyggd drivladdningshylsa som brister både fram- och baktill vid eldgivning och låter viss krutgas flöda ut baktill på vapnet. Svenska M/86 eller AT4 som det heter internationellt är ett typiskt pansarskott. Används i Ukrainakriget.
  • Pansarvärnsrobot. Svenskutvecklade NLAW är typexemplet på en pansarvärnsrobot. Används i Ukrainakriget.

Problemet med pansarvärnsvapen med bakåtblås är att de inte kan användas o trånga utrymmen eller i sammanhang där det finns många personer. Skaderiskerna i de fallen är stora, både för skytten och alla människor som befinner sig i samma utrymme eller bakom vapnet.

Dessutom är de enkla pansarskotten, granatgevären och raketgevären ibland otillförlitliga mot mål som består av trä eller tunn metall. De fortsätter ibland rakt igenom utan att explodera. Just det skedde vid ett par tillfällen i det stora nordiska mc-kriget.

Pansarvärnsvapen i det stora nordiska mc-kriget

Mellan 1994 och 1997 skedde det minst 36 inbrott vid svenska armén och danska hemvärnet. Minst 16 pansarvärnsvapen, 10 maskingevär, runt 300 handvapen, 67 helautomatiska gevär, 205 gevär av olika kaliber, hundratals handgranater och landminor och 17 kilo sprängämnen plus detonatorer stals. Polisen tror att Bandidos eller deras supportklubbar var ansvariga för majoriteten av stölderna. De danska och svenska militärerna skärpte därefter säkerheten.

Hells Angels skaffade raketgevär tillverkade i Ryssland och Jugoslavien, och kom även över överskott av maskingevär och gevär från tidigare östblocksländer. I konflikten användes den svenska pansarskottet AT4 eller granatgeväret Carl Gustaf åtta gånger och den ryska RPG-22 (raketgevär) tre gånger.

Användning av pansarvärnsvapen

Tidigt under 1995 gjorde ett inbrott i ett militärt mobiliseringsförråd på Söderåsen i Skåne. Med all sannolikhet var det Morbids MC som stod bakom inbrottet då mycket av materialet lång senare hittades i lokaler som mc-gänget hade tillgång till. Morbids MC i Helsingborg som var ett hangaroundchapter till Bandidos MC. De kom över 100-tals handgranater, 16 pansarvärnsvapen (Carl Gustaf granatgevär), ammunition, pistoler och gevär.

Den 17 juli 1995 mördades Michael Ljunggren på hemväg från ett besök hos Undertakers MC i Helsingfors. Han var då president i Morbids MC i Helsingborg. Bandidos besköt därefter Hells Angels klubbhus i Helsingfors i Finland och Helsingborg i Sverige nio dagar senare. Vid båda tillfällena användes granatgevär. Två Bandidos-medlemmar blev senare dömda för dessa händelser. Kai Tapio fick sex års fängelse och Antti Tauno Tapani fick fyra år.

Den 31 juli 1995 angreps MC Swedens klubbhus i Hasslarp utanför Helsingborg med ett granatgevär. MC Sweden (tidigare Rebels MC) var vid tillfället en supporterklubb till Hells Angels MC. Granaten tycks ha gått rakt igenom huset utan att explodera.

Danmark

I april 1996 avfyrades granater från granatgevär mot Hells Angels klubbhus i Snoldelev invid Roskilde och klubbhuset för Avengers MC (supporterklubb till Hells Angels) i Nørresundby vid Aalborg. Klubbhuset i Snoldelev brann ner men ingen dödades.

Den 6 oktober 1996 hade Hells Angels sitt årliga ”Viking Party” i klubbhuset på Titangade i Köpenhamn. I lokalen var flera hundra människor samlade när en pansarvärnsgranat avfyrades rakt in i klubbhuset. Två personer, provmedlemmen Louis Linde Nielsen och Janne Krohn som bodde på Ægirsgade och bara deltog på festen, dödades direkt och ytterligare 19 personer skadades. En av de skadade var klubbpresidenten Christian Middelboe. Østre Landsret i Köpenhamn dömde den 13 mars 1998 Bandidos-medlemmen Niels Poulsen till livstids fängelse för attentatet.

I februari 1997 genomfördes ett mordförsök mot en häktad Bandidos-medlem medan han sov sin cell i häktet i Køge. En pansarvärnsraket sköts genom pansarglaset till cellen men den exploderade inte.

Pansarskott hos kriminella gäng i Stockholm

I februari i år hittade polisen ett raketgevär (inte ett pansarskott) tillverkat i Jugoslavien och sannolikt av nån rysk modell vid en husrannsakan i Hässelby. Lägenheten där vapnet hittades tillhör en 28-årig gängkriminell man. I lägenheten hittades ett halvt kilo cannabis, en trasig startpistol och två riktiga pistoler. Pansarvärnsvapent hittades i lägenhetens förråd. Mannen har dömts till tre år och sex månaders fängelse för grovt vapenbrott.

Raketgevär. Bild: Polisen

Enligt Aftonbladet är det inte heller det enda fyndet av pansarvärnsvapen hos kriminella som gjorts. Ytterligare två pansarvärnsvapen ska ha hittats hos andra kriminella. En av de personer som ett pansarvärnsvapen hittats hos ska ha en koppling till en pågående konflikt mellan två gäng. Det handlar om en man som tillhör det så kallade Zeronätverket i Jordbro. Och fyndet av pansarvänsvapnet skedde i april.

Aftonbladet plockar också fram en polis som sägs vara gängexpert för att understryka allvaret i det hela:

–  Det är mycket oroande att det dyker upp pansarskott i kriminella grupperingar, inte minst när de är inblandade i konflikter. Sannolikheten att den här typen av vapen ska börja användas bedömer jag som mycket stor, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie och gängexpert.

Men hans farhågor är förmodligen kraftig överdrivna. Efter användningen i det stora nordiska mc-kriget har inte pansarvärnsvapen används i gängkonflikter. Anledningen torde vara att de är svårhanterade, riskera att skada oskyldiga eller till och med skytten själv och dessutom inte alltid så träffsäkra när det gäller att döda en viss bestämd individ.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!