Nazist dömd till fängelse för vapentillverkning

Den 4 november 2021 gjorde Säkerhetspolisen ett tillslag mot en nazists bostad på landsbygden utanför Falköping.  I bostaden hittades en mängd kemikalier, spår efter olika kemiska processer, hemmagjort svartkrut och hemgjutna kulor, en svartkrutsrevolver, en 3D-printad pistol i plast och en mängd vapendelar i plast, blanda annat pipor m.m.

Det återfanns även litteratur om sprängämnen och högerextremism liksom en dator med kommunikation på olika diskussionsforum om vapen och sprängämnen. I datorn fanns även bilder på olika kända attentatsmän liksom filmer och bilder från olika attentat.

Skaraborgs tingsrätt fann att mannen hade kunskap och möjlighet att framställa sprängämnen. Samtidigt kom de fram till att det inte fanns några mer konkreta planer på att åstadkomma en explosion med fara för annans liv och hälsa eller omfattande förstörelse av annans egendom. Mannen frikändes därför för brottet förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han dömdes däremot för brott genom innehavet av explosiva och brandfarliga varor liksom för innehavet av olika sprängämnen.

Vapenbrott

Efter undersökning och provskjutning med återfunna vapen visade det sig att både revolvern och den 3 D-printade pistolen fungerade som skjutvapen. Mannen dömdes därför även för grovt vapenbrott respektive vapenbrott.

Beslagtagna vapendelar, 3 D-printade i plast, visade sig bland annat vara delar till halvautomatiska vapen vilka i färdigt skick kunde avlossa en mängd skott i snabb takt. Om vapnen hade färdigställts hade vapnen varit av särskilt farlig beskaffenhet. Då de dessutom helt saknar lagligt användningsområde hade ett fullbordat brott bedömts som grovt vapenbrott. Mannen dömdes därför för förberedelse till grovt vapenbrott.

Påföljden bestämdes till fängelse i tre år och sex månader. Det förefaller vara ett låg straff för något som verkar vara förberedelse för terroristbrott. Mannen som heter Jim Holmgren är nazist och har tidigare tillhört Nordiska Motståndsrörelsen. Att hans brott inte betraktas som ett terroristbrott är ytterst märkligt. Flera personer som var medlemmar i samma lokalgrupp av NMR har dömts för flera sprängningar och försök till sprängningar. Även det utan att brotten betraktades som terrorbrott. Det är uppenbart att nazister och deras omfattande brottslighet inte riktigt tas på allvar av myndigheterna.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!