Narkotikabruket bland svenskar ökar inte

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) gör regelbundet undersökningar av narkotikabruket i den svenska befolkningen. I motsats till vad många tror finns det ingen ökning av narkotikabruket i Sverige. Inte för någon av de narkotikatyper som används. I narkotikabruket inkluderas även olagligt bruk av narkotikaklassade läkemedel som centralstimulerande läkemedel, smärtstillande mediciner och lugnande medel.

2021 angav 8% av befolkningen att de använt narkotika (inkl. narkotikaklassade läkemedel) under de senaste 12 månaderna. Drygt 7% av kvinnorna uppgav att de använt narkotika de senaste 12 månaderna jämfört med knappt 9% av männen.

Narkotikaklassade läkemedel

Vanligast är att använda narkotikaklassade läkemedel. 5% av befolkningen använde narkotikaklassade läkemedel under de senaste 12 månaden. Den mest förekommande läkemedelstypen var smärtstillande medel (2,8 %) följt av sömn/lugnande medel (2,5 %). Andelen var lika stor bland män som bland kvinnor. Användningen av smärtstillande medel hade minskat markan bland medelålders kvinnor sen förra undersökningen år 2017. Det är betydligt vanligare bland äldre än bland yngre. 6% av åldersgruppen 65–84 år hade använt narkotikaklassade läkemedel jämfört med 4% av åldersgruppen 17-29 år.

Narkotika

Endast 3% av befolkningen uppgav att de använt cannabis (hasch, marijuana) under de senaste 12 månaderna. Det var klart vanligast i de yngsta åldersgrupperna. Ingen ökning sen 2017 kunde konstateras. Fram till 2018 visar de undersökningar som gjorts en viss ökning men den har sen dess upphört.

Ingen annan narkotika användes av mer än 1% av befolkningen. Sen 2017 hade ingen ökning ägt rum. Kokain hade använts av 1%, amfetamin av 0,6%, ecstasy (MDMA) av 0,6%, hallucinogener (LSD etc) av 0,4% och opiater (heroin, morfin, opium) av 0,1%. Användning av övriga narkotika är mycket ovanligt i Sverige.

Ovanligt att använda narkotika

De som svarat att de har använt cannabis, någon av läkemedelstyperna samt övrig narkotika fick uppge hur många gånger under de senaste 12 månaderna de har gjort det. Bland dem som hade använt cannabis svarade störst andel, cirka 30 procent, att de hade gjort det 2–4 gånger under den senaste 12-månadersperioden. Näst vanligast var att ha använt cannabis vid ett tillfälle och det tredje vanligaste var att ha använt cannabis mer än 100 gånger under de senaste 12 månaderna. Det var ungefär 12 procent av cannabisanvändarna som svarade att de hade använt mer än 100 gånger under de senaste 12 månaderna.

Även bland dem som använt narkotikaklassade läkemedel var det vanligast att ha gjort det 2–4 gånger de senaste 12 månaderna. Knappt 30 procent uppgav det. Näst vanligast var att använt narkotikaklassade läkemedel 5–10 gånger, följt av att ha gjort det vid ett tillfälle under den senaste 12-månadersperioden. Mönstret var det samma för övriga narkotikaklassade preparat.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!