Det är rasism när en svart man knuffas ner framför tåget

En vit kvinna i 40-årsåldern knuffade ner en svart man i 60-årsåldern på tunnelbanespåret vi Hökarängens tunnelbanestation precis innan tåget skulle anlända till stationen. Det skedde den 3 juli. Hon har nu blivit åtalad för mordförsök. Åklagaren hävdar samtidigt att det saknas motiv:

Det handlar om en relativt ovanligt händelse, menar åklagare Daniel Jonsson.

– Ja, i andra liknande fall sker det någon sorts provokation – ett bråk eller liknande innan en personen knuffar ner någon på spåret. Men i det här fallet känner vi inte till något motiv. De förefaller vara obekanta. Händelsen är obegriplig.

Han beskriver bevisläget, med filmer och flera vittnen, som gott inför förhandlingen som äger rum nästa vecka.

Åklagaren är uppenbart oseriös om han på allvar menar att han inte kan se nåt motiv. Motivet till dådet förefaller ju solklart. Speciellt som kvinnan i polisförhör sägare att skälet till att hon knuffade ner mannen var att han var svart. Det var ett solklart rasistiskt dåd. Att inte åklagaren säger det är skandalöst. Det finns ett motiv och det är rasism.

Rasism

En rasism som skapas och göds av den politiska debatten. Det är en debatt som genom sitt tonläge, sin aggressivitet mot invandrare, deras barn och invånare i svenska förorter, skapar den här typen av brottslighet. En brottslighet där labila missbrukare med psykiska problem agerar på grund av politikernas och medias rasism. Det skapas ett samhällsklimat som ger sådan människor ett skäl för att agera rasistiskt. De upplever helt enkelt att samhaällets makthavare godkänt deras agerande. Kanske också uppmanat till det:

Den hänsynslösa kvinnan begick brottet för att hon anser att svartas inte liv är lika mycket värda som hennes liv. Detta synsätt delar hon med Sverigedemokraterna.

I dagens samhälle håller rasism, främlingsfientlighet och afrofobi på att normaliseras, accepteras och institutionaliseras. SD bedriver identitetspolitik, kategoriserar medborgarna utifrån etnicitet och hudfärg, vill skapa ett samhälle baserat på ”vi” och ”de”. De inskränker systematiskt nya svenskars liv och handlingsutrymme.

Vid oräkneliga tillfällen har afrosvenskar blivit föremål för hån, kränkande behandling och nedlåtande kommentarer.

Främlingsfientliga krafter nöjer sig inte längre med att utsätta svarta för verbala kränkningar. Rasisterna handgripligen attackerar eller misshandlar svarta utan att få kännbara konsekvenser.

Mordförsöket på mannen är makthavarna i samhället ytterst ansvariga för då de låtit debatten om brott och invandring förvandlas till en rasistisk tummelplats där allt skylls på invandring och brottsligheten överdrivs. Det handlar dock inte bara om Sverigedemokraterna utan de flesta partier har anammat samma syn på invandring och brottslighet. En syn och inställning som skapar rasism och får folka att uppleva att rasistiska handlingar är okej. När åklagaren förnekar det uppenbara motivet bidrar han ytterligare till denna normalisering av rasism.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!