Högerpartierna vill ha dåliga löner och usla arbetsvillkor

Organisationen GigWatch har genomfört en enkätundersökning bland de svenska politiska partierna. Dessutom har de gått igenom deras historik av debattinlägg och riksdagsmotioner. Utifrån materialet har partiernas inställning till gigekonomin kunnat analyseras och presenteras. Resultatet finns att läsa i en rapport.

Gigekonomin, systemet med tillfälliga självanställningar på uppdragslönebasis, utgör ett växande fenomen på arbetsmarknaden. Tendensen kännetecknas av automatiserad arbetsledning, hög konkurrens om arbete och uppbrutna arbetsdagar. Undersökningar i Sverige och utlandet har visat på undermåliga löner och villkor för de människor som arbetar inom detta system i olika branscher.

Resultatet av undersökningen visar att det pågår en offensiv i frågan från högerpartiernas sida. Detta i syfte att skapa utrymme för gigföretagen på den svenska arbetsmarknaden.

Trots återkommande rapporter om missförhållanden inom gigekonomin ses den av högerpartierna (Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna) i allmänhet som en positiv samhällskraft. På det politiska planet verkar de för att fler ska omfattas av osäkra anställningsformer. Dessutom vill de anpassa regelverk i syfte att underlätta företagens verksamhet.

Vänsterpartiet

Det enda parti som konsekvent och regelmässigt är mot tillfälliga anställningar och mot den så kallade gigekonomin är Vänsterpartiet, Miljöpartiet är kluvna i frågan, Sverigedemokraterna ointresserade och Socialdemokraterna pratar mot men är i praktiken för.

Socialdemokraterna har intagit en tydligt kritisk hållning gentemot gigekonomin. Samtidigt har de inte levererat några konkreta åtgärder under sina år vid makten. Vänsterpartiet menar att facklig organisering inom ramarna för den svenska modellen måste kompletteras med lagstiftning kring exempelvis gigföretagens status som arbetsköpare. Miljöpartiet har vid upprepade tillfällen uttalat sig positivt om vad de kallar “delningsekonomin” I andra sammanhang har de dock kritiserat den framväxande gigekonomin.

I tidningen Flamman säger en företrädare för Gigwatch att ingen troligen kommer att göra nånting åt frågan:

Det finns framför allt en offensiv från högersidan. Högerpartierna har kontroll över arbetsmarknadspolitiken just nu, och det saknas initiativkraft på vänstersidan – kanske framför allt hos Socialdemokraterna, säger Ella Petrini på Gigwatch till Flamman.

[…]

Även om alla partier till vänster är mer eller mindre kritiska – Gigwatch noterar att Miljöpartiet däremot är positiva till närliggande ”delningsekonomi” – är det rödgröna blocket också troligen beroende av Centerpartiet efter valet. Och de lär inte släppa igenom några åtstramningar av regelverket hur som helst.

– För högern är det en ideologisk fråga. Man vill att det ska vara mer frihet och flexibilitet på arbetsmarknaden, och då menar man frihet för arbetsgivaren

GigWatch är ett initiativ som granskar gigekonomin för att slå hål på de myter som omgärdar den. Det är en partipolitiskt obunden och helt ideell grupp utan extern finansiering.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!