Law & Order – ett enormt delat universum

Ett delat eller gemensamt universum är när flera olika TV-serier, filmer, böcker, författare utspelar i samma fiktiva universum. De mest kända är Star Trek, Star Wars och andra SF-universum. Det mest omfattande i en svenska kontext är det delade universat där Jan Guillous och Leif GW Perssons böcker är sammankopplade. I det fallet handlar det inte om science-fiction utan om deckare och polisserier. Faktum är att till och med Henning Mankells Wallander-böcker kan placeras i samma universum.

Men i US-amerikansk TV är detta vanligare än i Sverige och det finns en väldigt stort delat universum som kopplar ihop en mängd TV-serier. Den äldsta av de serier det handlar om är polisserien Law & Order (1990-2010, 2022-) som utspelar sig i New York. I serierna finns karaktärer som uppträder i flera och avsnitt där karaktärer från en seri är med i nån annan serie, så kallade crossoveravsnitt.

Homicide: Life on the Street

Law & Order hänger ihop med Homicide: Life on the Street (1993-99) som utspelar sig i Baltimore. En polis som förekommer i Baltimore-serien vid namn John Munch tar senare arbete i New York och förekommer i Law & Order Special Victims Unit (1999-) som förstås utspelar sig där. John Munch nämns också i original-serien Law & Order såväl som i en mängd andra TV-serier, däribland The Wire som också utspelar sig i Baltimore.

I ett avsnitt av Homicide: Life on the Street skeppas organ från ett mordoffer i Baltimore till flera sjukhus i olika städer, däribland Chicago Hope som ju är en egen TV-serie som gick åren 1994-2000. En kirurg från den serien tar hand om hjärtat som kommer dit och opererar in det i en patient. År 2000 gjordes också en film baserad på Homicide: Life on the Street, Homicide: The Movie (2000).

Dessutom skapades en spin-offserie, Homicide: Second Shift (1997) som som sändes på webben. Den har ett så kallat crossoveravsnitt med Homicide: Life on the Street.

Boston

I Boston utspelar sig sjukhusserien St. Elsewhere varifrån ett par personer också figurerar i Homicide: Life on the Street.

Law & Order

Law & Order och Law & Order Special Victims Unit hänger ihop med flera andra serier.I New York utspelar sig också Law & Order Criminal Intent (2001-2011), Law & Order Trial by Jury (2005-2006) i vilken John Munch också förekommer och Law & Order Organized Crime (2021-). En film finns också inspelad, Exiled: A Law & Order Movie (1998). Även den utspelar sig i New York.

I New York utspelar sig också polisserien New York Undercover (1994–1998) där flera personer från Law & Order finns med, TV-serien Deadline (2000–2001) som handlar om journalister på tidningen New York Ledger som ständigt förekommer i de olika Law & Order-serierna. Dessutom har vi juridik-serien Conviction (2006) som delvis handlar om en åklagare som finns med i Law & Order: Special Victims Unit.

Alla de olika Law & Order-serierna har en mängd avsnitt som berör individer från flera av de andra serierna (så kallade crossovers). Många karaktärer finns också med i flera av serierna.

Law & Order har flera avsnitt som är crossover-avsnitt med Homicide: Life on the Street såväl som enstake med New York Undercover och Conviction. Law & Order Special Victims Unit har flera crossoveravsnitt med Chicago PD, Chicago Fire och Chicago justice sam nåt enstaka med  Homicide: Life on the Street. Law & Order Criminal Intent har för sin del ett crossoveravsnitt med In Plain Sight (2008-2012). In Plain Sight är en polisserie som utspelar sig i Albuquerque, New Mexico.

Fem dataspel har också utvecklats, Law & Order: Dead on the Money, (2002), Law & Order: Double or Nothing (2003), Law & Order: Justice Is Served (2004), Law & Order: Criminal Intent (2005) och Law & Order: Legacies (2011).

Los Angeles

I Los Angeles utspelar sig Law & Order LA (2010-2011). Law & Order LA har crossoveravsnitt med Law & Order Special Victims Unit.

Law & Order True Crime (2017) är en serie som behandlar verkliga brott som dramatiseras och utspelar sig i L&O universat. En spin-offserie från Law & Order är Crime & Punishment (2002-2004) och Arrest & Trial (2000-2001) är en annan.

Internationella versioner

Det har gjorts en franska version av Law & Order: Criminal Intent som heter Paris enquêtes criminelles (2007-2008), en brittisk version av Law & Order som utspelar sig i London och heter Law & Order: UK (2009-2014), en ryska version av Law & Order Special Victims Unit som heter Law & Order: Division of Field Investigations (2007-2011) i översättning från ryska och en rysk version av Law & Order: Criminal Intent som heter samma sak på ryska och som sändes 2007-2011. De tycks inte utspela sig i samma universum.

Chicago

I samma universum utspelar sig också flera intressanta TV-serier som äger rum i Chicago, polisserien Chicago P.D. (2014-)och serierna Chicago Fire (2012-) om en brandstation, Chicago Med (2015-) och Chicago Justice (2017).

De olika Chicago-serierna har flera crossoveravsnitt med varandra och karaktärer från de olika serierna förekommer regelbundet i de andra. En av poliserna i Chicago P.D. är bror till en av ambulansförarna i Chicago Fire och en annan polis i Chicago P.D. är bror till en av läkarna i Chicago Med. Personer har också förhållanden med personer i de andra serierna.

TV-serien FBI (2018-) har också ett crossoveravsnitt med Chicago P.D.

Chicago Hope

Även den äldre sjukhusserien  Chicago Hope (1994-2000) som redan nämnts utspelar sig i samma universum då en person från Chicago Hope förekommer i ett avsnitt av Homicide: Life on the Streets. Några direkt kopplingar finns inte mellan Chicago Hope och de andra Chicago-serierna.

Två personer från dramaserien Picket Fences (1992-96) förekommer i ett avsnitt av Chicago Hope och två personer från Chicago Hope förekommer i ett avsnitt av Picket Fences som utspelar sig i Rome, Wisconsin. Flera karaktärer från Chicago Hope förekommer också i Fantasy-serien Early Edition (1996-2000) som utspelar sig i Chicago.

Martial Law och Walker, Texas Ranger

I ett avsnitt av Early Edition förekommer också en karaktär från polisserien Martial Law (1998-2000) som utspelar sig i Los Angeles. Huvudpersonen i Martial Law är dessutom med i två avsnitt av polisserien Walker, Texas Ranger (1993-2001, 2021-) som handlar om en Texas Ranger i Dallas-Fort Worth.

Utifrån Walker, Texas Ranger har det gjorts en film, Walker, Texas Ranger: Trial by Fire (2005) och dessutom har James Reasoner skrivit tre böcker, Walker, Texas Ranger (1998), Hell’s Half Acre (1999) och Siege on the Belle (1999). Två andra serier, en avknoppning och en fortsättning har också producerats. Avknoppningen är deckarserien Sons of Thunder (1999) och fortsättningsserien är Walker: Independence (2022-).

John Munch

John Munch som redan nämnts i samband med flera serier förekommer också i polisserien The Beat (2000), science-fiction-serien The X-Files (1993-2002) och de två komediserierna Arrested Development och 30 Rock. Han omnämns också i den brittiska deckaren Luther.

Med utgångspunkt från tv-serien X-files har det också producerats flera filmer, The X-Files (film) (1998), The X-Files: I Want to Believe (2008). Dessutom har en spin-offserie vid namn The Lone Gunmen (2001) producerats. Dessutom tre serietidningar (grafiska noveller), The X-Files (comics)The X-Files Season 10 (comics), and The X-Files Season 11 (comics). Det finns också flera spel och dataspel såsom The X-Files Collectible Card Game (1996), The X-Files: Unrestricted Access (1997), The X-Files Game (1998), The X-Files: Resist or Serve (2008) och The X-Files: Deep State (2018).

FBI

FBI är en TV-serie som började sändas 2018 och som har ett crossoveravsnitt med Chicago P.D. TV-serien FBI som främst utspelar sig i New York har resulterat i ytterligare TV-serier som FBI: Most Wanted (2019-) och FBI: International (2021-). FBI: International utspelar sig till stor del i Budapest.

Städer och serier
New York
  • Law & Order
  • Law & Order Special Victims Unit
  • Law & Order Criminal Intent
  • Law & Order Trial by Jury
  • Law & Order Organized Crime
  • Exiled: A Law & Order Movie
  • New York Undercover
  • Deadline
  • Conviction
  • Crime & Punishment
  • Arrest & Trial
  • FBI
  • The Beat
Los Angeles
  • Law & Order LA
  • Martial Law
Boston
  • St. Elsewhere
Baltimore
  • Homicide: Life on the Street
  • Homicide: Second Shift
  • Homicide: The Movie
  • The Wire
Chicago
  • Chicago P.D.
  • Chicago Fire
  • Chicago Med
  • Chicago Justice
  • Chicago Hope
  • Early Edition
Rome, Wisconsin
  • Picket Fence
Dallas-Fort Worth
  • Walker, Texas Ranger
  • Walker: Independence
  • Sons of Thunder
Albuquerque, New Mexico
  • In Plain Sight
Budapest
  • FBI: International
London
  • Luther
Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!