Ledare i mc-gänget Satudarah mördad

Vid 17-tiden på fredagskvällen utbröt skottlossning på köpcentrat Emporia i Malmö. En man och en kvinna skadades i skjutningen. Mannen avled senare av sina skador. Polisen grep snabbt en bara 15-årig pojke som misstänkt. Enligt uppgift är han på rymmen från ett LVU-hem och hemmahörande i Göteborg. Han har tidigare begått flera brott trots sin låga ålder.

Den skjutne mannen visade sig vara en ledare i Satudarah MC vid namn Shahin (Shahenshah) Amiri. Inom mc-gänget var han ansvarig för en avdelning (chapter) som kallas Assassins (lönnmördare på engelska). Bara timmar innan dödsskjutningen var han åhörare vid en rättegång, där tre yngre medlemmar är åtalade för en skjutning som skedde i Bunkeflo i februari i år. De misstänkta i det faller är S@mer Q@sim,  Mil@d S@fi och P@kå B@kir. Den beskjutne och också det tilltänkta mordoffret var Hass@n Ihs@n-W@hid. Den sistnämnde tillhör samma kriminella gruppering som Imad Alzuriey.

Dagarna efter skjutningen i Bunkeflo skedde flera sprängdåd, som poliser misstänker var hämndaktioner. Ett vilt slagsmål utbröt i tingsrätten när en av de tre misstänkta häktades i våras.

Häktad många gånger

Shahin Amiri har själv tillbringat huvuddelen av de senaste fem åren i häkte. Han har varit misstänkt för en rad olika grova brott men i slutändan friats från de flesta misstankar. Sommaren 2017 häktades han för mord på sin tidigare svåger. Året därpå friades han för mordet i tingsrätten i brist på bevis. Han dömdes dock till tre månaders fängelse för misshandel.

Bombdåd

År 2019 häktades han på nytt, vilket ledde till åtal för att ha beordrat två sprängdåd. Det ena dådet, i Söderkulla år 2018, ledde till att gärningsmannen skadades svårt. 31-åringen friades dock men dömdes för misshandel, olaga hot och försök till utpressning. Straffet blev dagsböter. Däremot dömdes flera andra personer för inblandning i tre sprängdåd.

Åtalen gällde sprängningarna vid en jourlivsbutik på Lantmannagatan 4 i Malmö, vid en lägenhetsdörr i ett trapphus på Södra Gulsparvsgatan 50 i Malmö, utanför en fastighet i ett industriområde på Ridspögatan i Malmö

Butiken på Lantmannagatan drevs av en bror till Shahin Amiri och dennes fru. Leon Bangoura von Rosen var den som utfördes sprängningen på Södra Gulsparvsgatan. Han skadades själv mycket allvarligt vid explosionen och dömdes för allmänfarlig ödeläggelse. Förutom Bangoura von Rosen dömdes också Saad El-Hajjar och Alb#jon M@koll för medhjälp. Shahin Amiri åtalades för anstiftan i detta fall med friades. För sprängningen på Ridfjällsgatan dömdes Mohammed B@ker Moham@d  för grov skadegörelse och Saad El-Hajjar för medhjälp till grov skadegörelse

Saad El-Hajjar fick fängelse i fyra år och två månader för de brott han dömdes för, Elias Abadi fick fängelse i tre år och tio månader, Alb#jon M@koll och Mohammed B@ker Moham@d till skyddstillsyn på grund av sin låga ålder. Shahin Amiri dömdes för ett fall av olaga hot till en månads fängelse och Leon Bangoura von Rosen dömdes till fängelse i två år. Ytterligare fem personer, Nour F@thi, Edon Hys*ni, Yusuf Wali, Houss@m El-Yous*f och Il#r Elsh@ni dömdes för narkotikabrott, dopningsbrott och trafikbrott till kortare fängelsestraff, i ett fall dock bara villkorlig dom.

Bomben som användes i Söderkulla kom från bombfabriken i Tyringe.

Narkotikabrott och utpressning

Innan den rättegången var klar häktades han igen. Denna gång för grovt penningtvättsbrott och narkotikabrott. I tingsrätten fick han ett års fängelse. Hovrätten sänkte straffet till dagsböter, bland annat för att som friade honom för penningtvättsbrottet.

Återigen var han häktad för brott när hovrättsdomen föll. Nu för olaga frihetsberövande, grovt rån och försök till grov utpressning. I detta fall var han misstänkt tillsammans med sin bror Naqibulla Amiri. I november 2020 anhölls båda bröderna för att ha kidnappat en 38-åring man och pressat honom på pengar. Det var meningen att den kidnappade mannen skulle få tillbaka pengar han lånat ut. I stället fördes 38-åringen bort och pressades att själv betala. Det ska ha rört sig om mer än en kvarts miljon kronor. I tingsrätten dömdes Shahin Amiri till tre och ett halvt års fängelse för detta, men i hovrätten friades han helt.

I vintras mördades 31-åringens äldre bror Naqibulla Amiri i en lägenhet i Malmö. Enligt uppgift till Expressen blev han skjuten i bakhuvudet. Mordet är ouppklarat. Ett par månader senare folkbokförde sig Shahin Amiri i Dubai.  Nu har han själv mördats. Strax efter att han vittnat i en rättegång. Den misstänkte mördaren är en 15-årig pojke,

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!