De mest cykelvänliga partierna

Cykelfrämjandet har gjort en undersökning av riksdagspartiernas inställning till cykling. De har bett samtliga riksdagspartier att ta ställning till tio politiska förslag som skulle främja cykling.? Föga förvånande är Sverigedemokraterna det mest cykelfientliga partiet då de sa nej till 8 av 10 förslag men liberalerna (nej till 7 förslag), moderaterna (nej till 6 förslag) och socialdemokraterna (nej till 5 förslag) är nästan lika cykelfientliga.

Endast två partier stödde samtliga 10 förslag som Cykelfrämjandet frågade om. Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Sveriges i särklass cykelvänligaste partier. Centerpartiet (stödde 7 av förslagen) och Kristdemokraterna (6 av förslagen) var lite mindre cykelvänliga.

Även om inget av förslagen har stöd av samtliga partier, visar resultaten på ett brett stöd i riksdagen för ett flertal viktiga cykelpolitiska satsningar. Sju av åtta partier ställer sig till exempel bakom att ändra lagstiftningen för att Trafikverket ska kunna anlägga friliggande cykelvägar utan krav på anslutande bilväg, en fråga som just nu ligger på regeringens bord efter att Trafikutskottet begärt en lagändring.

Även förslaget om att öka framkomligheten för cyklister i korsningar genom att möjliggöra högersväng vid rött får bifall av sju av åtta partier. Däremot är det bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som vill arbeta för att minst 10 procent av resurserna i den nationella planen för transportinfrastruktur ska öronmärkas till cykling.

Sverige har till skillnad från andra länder inga antagna cykelmål. Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) har på regeringens uppdrag presenterat en rapport med tydliga mål för ökad cykling. Bland annat ska cyklingen fördubblas till 2035. Alla partier utom två vill att målen antas, Sverigedemokraterna är negativa och Moderaterna vill först se en politisk beredning. Just nu är förslaget ute på remiss.

För den som vill gynna ett klimatvänligt och hållbart sätt att transportera sig är valet enkelt. Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!