Såpoperan på Arbetaren – vänsterns Bulletin

Tidningen Arbetaren som ges ut av Arbetaren Tidnings AB plågas just nu av ett uppslitande internt bråk som också involverar tidningens ägare, den fackliga organisationen SAC som äger Arbetaren Tidnings AB via Federativs Förlagshus AB. Ursprunget till konflikten går att spåra till efterdyningarna av Göteborgshändelserna 2001.

En gruppering i SAC vill att tidningen skulle fokusera på arbetarklassfrågor medan en annan grupp fortfarande vill ha kvar en tidning med ett bredare fokus inkluderande globala sociala rörelser, miljöfrågor och feminism. Redaktionen tillhörde den senare falangen. Arbetarklasslinjen vann vilket resulterade i problem på redaktionen och med presstödet.

Presstödsnämnden ifrågasatte snart tidningens rätt till stöd. Ekonomin var ansträngd, det fanns inga pengar till löner och hela redaktionen varslades. I slutändan beviljades ändå presstödet men konsekvenserna av turbulensen blev att upplagan minskade rejält. Tidningen fortsatte ändå, från 2016 som månadsmagasin och webbtidning två dagar i veckan.

I januari 2020 sade tidningens dåvarande chefredaktör Toivo Jokkala upp sig. Annie Hellquist fick då kliva in som tillförordnad chefredaktör. Efter att hon blivit sjukskriven inleddes en jakt på en ny vikarie. Samtalen om en tillsättning inleddes våren 2022.

Cirkus Ekis Ekman

I maj 2022 presenterades två kandidater av styrelsen i Arbetaren Tidnings AB (som också var styrelse i Federativs Förlagshus AB). Ett av förslagen var Kajsa Ekis Ekman. Personalen på tidningen vände sig mot att anställa henne. Dels på grund av hennes Putin-vänliga ställningstaganden kring Ukrainakriget och dels på grund av hennes inställning i transfrågan. Den som anställdes som tillförordnad chefredaktör blev istället Nathan Hamelberg. Efter sommaren sade han dock upp sig.

Det ledde till att Thomas Karlsson, VD i Arbetaren Tidnings AB och Federativs Förlagshus AB, valde att överträda sina befogenheter. Enligt uppgift ska han inte ha haft rätt att på egenvåg anställa en tillförordnad chefredaktör men det gjorde han ändå. Han anställde Kajsa Ekis Ekman i vad som närmast kan liknas vid en kupp. Anställningen skedde i strid med redaktionens och styrelsen vilja. Orsaken till hans agerande är mycket oklart.

Resultatet av VD:ns agerande blev att två personer på redaktionen sade upp sig och tre varnades på grund av att de protesterat mot anställning av Kajsa Ekis Ekman. Varningarna ska behandlas i en facklig förhandling på fredag. De tre ska också ha förbjudits att kontakta styrelsen och den sjukskrivna chefredaktören. De anställda slutade att komma in på redaktionen och de fråntogs därför sina möjligheter att posta på tidningens Facebook och Instagram samt en del annat. Kontrollen av de sociala medierna överfördes till en nyanställd.

De anställda beslutade själva att kontakta Ekis Ekman som verkade helt okunnig om personalens och styrelsen uppfattning i frågan. Hon meddelade dem att kontraket var gällande och att hon inte hade någon anledning att inte ta anställningen. Hon har installerat sig på Arbetarens redaktion och ser enligt vad hon uppger i media fram emot att arbeta där. Hennes inställning är mycket märklig, vem vill arbeta på en fientlig redaktion?

Ägaren SAC agerar

Det rimliga i det uppkomna läget hade varit att styrelsen avskedat Thomas Karlsson från VD-posten och ogiltigförklarat anställningen av Ekis Ekman. Istället valde hela styrelsen, John Nordmark, Vanja Renberg, Linnéa Eriksson och Dena Eidi och Isak Gerson att avgå. Gerson avgick i stort sett direkt efter VD:ns anställning av Kajsa Ekis Ekman medan de andra avgick senare. Varför styrelsen agerade så märkligt är inte känt.

Konflikten på tidningen togs då upp i SAC:s centralkommitté (CK). De beslutade sig för att att avskeda Thomas Karlsson, att anställningen av Ekis Ekman skulle hävas och att en extern utredning skulle påbörjas. I ett brev till medlemmarna skrev de:

CK har inte haft den insyn vi borde ha haft. Vi nåddes av nyheten precis som ni, genom media. Medias rapportering har spridit stor oro inom organisationen och även utanför … Vissa saker har vi kunnat hantera omgående och andra saker som är mer tidskrävande kommer vi att jobba för att hitta lösningar på.

Vänsterns Bulletin

Ekis Ekman har dock vägrat acceptera beslutet om hävning av hennes anställning. Hon menar att hon skyddas av LAS och att de måste hantera det hela i en juridisk process. Hon har inte för avsikt att avgå frivilligt. Kajsa Ekis Ekman sänker uppenbarligen hellre en tidning än att acceptera rimliga beslut och att avsluta en orimlig anställning.

Det hela har förvandlats till Vänsterns Bulletin som Hynek Pallas skriver i GP:

”Vänsterns Bulletin!” twittrades det elakt men roligt när förra veckans chefredaktörsbråk på tidningen Arbetaren – som ägs av fackföreningen SAC syndikalisterna – framkom.

Jo, nog fanns det likheter med såpan som har varit foliehögerns krispublikation.

[…]

Delvis på exakt de tankar vd:n enligt egen utsaga hade med tillsättningen: uppmärksamhet för tidningen (DN 29/8). Ekis Ekman är mer direkt i Flamman: ”de har typ fyra likes när de lägger ut någonting”. Det ska ses i sammanhang av ett klickjagande medielandskap i stort och vänsterpressen i synnerhet.

Svenska vänstermedier har de senaste åren ryckt upp sig – enormt. Med Johannes Klenell (en vän till mig) som kulturchef har tidningen Arbetet blivit inte bara läsvärd, dess texter får en enorm spridning. Flamman har under DN-skribenten Leonidas Aretakis blivit betydligt mer synlig och därmed sannolikt fått större spridning. Och, viktigast i mina ögon – Aretakis har haft modet att driva en viktig linje kring Ukraina och Ryssland som sannerligen inte har inneburit att stryka medhårs i prenumerantbasen.

På en bolagsstämma som ägde rum ett par dagar efter CK:s möte valdes fem nya ledamöter till en ny styrelse i Arbetaren Tidnings AB. De ska undersöka hur Ekis Ekmans anställning sak kunna avslutas på ett rimligt sätt.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!