Ett jämnt val utan klart resultat

Högerblocket med fascistiska Sverigedemokraterna i spetsen har en ledning efter valnattens räkning. Men det återstår rätt stora mängder storstadsröster att räkna och många tror att de rösterna främst kommer att gå till socialdemokraterna och andra partier på vänsterkanten. Samtidigt är utlandsrösterna också oräknade och de beräknas gå till högerpartierna. Så det finns i nuläget inte färdigt valresultat och ingen säkerställd valvinnare. Men det mesta lutar åt att högerblocket blir vinnare när den slutliga räkningen är klar.

I det stora hela är det dock inget trevligt resultat.

I Göteborg är det också mycket oklart vilken majoritet det kommer att bli i kommunen men det nuvarande minoritetsstyret kan knappast sitta kvar. Men även i detta val finns många röster som fortfarande är oräknade.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har den största röstandelen ihop så de kommer sannolikt att dominera olika styrelser och nämnder oavsett vilka som formellt utgör styret. De har tillsammans 40 mandat. Den siffran är förstås preliminär. Det traditionella borgerliga alternativet har preliminärt 27 mandat. Den stora förloraren i kommunalvalet är Demokraterna.

Det fanns stora problem med att rapportera in valresultat under natten (telefonväxeln fungerade inte) och några distrikt är helt orapporterade. Därför är det troligt att det rödgröna blocket kommer att vinna kommunalvalet i Göteborg. Jag har kontrollerat några av dessa distrikt när det gäller röstningen i riksdagsvalet och där är Socialdemokraterna och Vänsterpartiet stora vinnare men det kan ju finnas andra distrikt där det är omvänt.

I riksdagsvalet fick Vänsterpartiet betydligt färre röster än i kommunvalet medan Miljöpartiet fick fler röster i riksdagsvalet. Det tyder troligen på en omfattande stödröstning på Miljöpartiet från vänsterpartisters sida.

Källa: Valmyndigheten (vars hemsida blivit mycket sämre än den var tidigare)

Läs mer om demokrati

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!