Är jag verkligen svensk?

Min far föddes i Sverige men hans första språk och modersmål var inte svenska. Dessutom kom han och han syskon att börja lära sig ytterligare ett annat språk samtidigt som de lärde sig svenska. För de flesta av deras grannar pratade jiddisch. Farmor pratade på denna tid inte svenska utan engelska så det blev min fars modersmål. Farfar var visserligen svenskfödd och hade samma namn som pappa, Torsten Svensson, men han var sjöman och inte hemma.

Enligt en valarbetare för SD som citerats av Hynek Pallas i GP är en person som inte har svenska som modersmål inte svensk. Inte heller en person som är barn till en person som inte har svenska som modersmål är svensk, Om jag förstår detta rätt innebär det att jag inte är svensk trots att jag heter Anders Svensson och är född på en liten svensk ö. Men frågan är hur de skulle kunna utvisa mig och vart? För jag har svårt att se att nåt land skulle kunna ta emot mig.

Enligt SD:s logik är jag ju nämligen inte heller brittisk. Farmor var barn till invandrare i Storbritannien, en fransman och en irländska. Hon var alltså inte heller brittisk enligt SD:s logik och följaktligen kan jag inte vara brittisk. Men kanske irländsk eller fransk. Den engelska jag pratar har en distinkt engelsk brytning och jag tänker på engelska när jag talar eller läser språket. Så jag skulle naturligtvis klara mig i Storbritannien. Jag pratar förstå inte gaeliska och den franska jag kan lärde jag mig i skolan.

Morfar och mormor

Lika illa är det ur SD-synpunkt om jag tittar på min mammas familj. Mammas pappa var sannolikt resande. Hans syster var spådam i Stockholm vet jag men jag har aldrig känt dem då mamma växte upp som fosterbarn. Om de kunde resanderomani eller som de talade svenska vet jag inte men mina biologiska kusiner och den biologiska morbror jag träffat pratar bara svenska. Resande samt andra romer är enligt SD inte svenskar. Inte heller judar, finnar och samer födda i Sverige och vars förfäder bott här i många hundra år. För deras modersmål är inte svenska. Frågan är hur dessa personer ska kunna utvisas? Men kanske de kan vara kvar om de slutar prata sitt språk.

Jag talar förstås inte romani och inte heller finska. Inte heller mamma gör det. Hon är ju uppvuxen som fosterbarn i svensktalande familjer och på ett svenskt flickhem. Men min mormors mor var född i Finland av en finsktalande mor och hade finska som modersmål. Vilket enligt SD:s logik innebär att mormor och mormors mor inte var svenska. Vem mormors mors pappa var vet vi inte men det mesta tyder på att han kan ha varit en rysk soldat. Då blodgrupp B tycks var den vanliga i min familj så kan det också vara så att det handlade om en rysk soldat som var tatar. Men om det vet vi inget. Det kan lika gärna ha varit den svenske prästen för mormors mor hamnade sen hos släktingar till denne på Utö i Stockholm.

Är jag verkligen svensk? Vart ska SD ska utvisa mig?

Överdrifter

Naturligtvis är det inte troligt att SD kommer att vilja utvisa mig. Jag drar förstår också alltför långtgående slutsatser av en enskild sverigedemokrats uttalande. Men den logik jag hänvisar till finns där. Den finns hos SD och det är ett stort problem. Dessutom är det ju så att SD inte kommer att kunna bestämma över dessa saker. Det finns ju andra partier som visserligen är reaktionära men inte lika utpräglat rasistiska som SD som kommer att dominera den regering som ska tillträda.

Läs mer om rasism

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!