Krafttag mot kriminella bidragstagare i problemkommuner!

Idag lönar det sig allt mindre att arbeta och allt mer att fuska och leva på bidrag. År 2020 delades det enligt SCB ut 342 miljarder i kapitalinkomster utan krav på arbete eller motprestation. 95 procent av pengarna gick till de rikaste 10 procenten, vilket motsvarar i genomsnitt 34 000 i månaden i bidrag.

De värsta bidragstagarna åter­ finns dock bland den rikaste 1 procenten av den vuxna befolk­ningen. De har till stora delar vägrat integrera sig i resten av samhället och bor i kluster till­sammans med släktingar i pro­blemkommunerna Danderyd, Lidingö, Täby, Lomma och Vel­linge. Dessa får 65 procent av de 342 miljarderna, det motsvarar i genomsnitt 210 000 kronor per månad i bidrag.

Kriminell verksamhet

Bland den rikaste 1 procenten pågår även omfattande krimi­nell verksamhet. Skattebrott, bokföringsbrott och ekonomiska bedrägerier kostar enligt Ekobrottsmyndigheten över 100 miljarder per år. Dessutom tjänar de pengar med hjälp av stora finansföretag på oetiska affärsmodeller som att skapa pengar, dra flera kronor i avgift så snart någon betalar med ett kort eller ta ut oskäligt höga fondav­ gifter. Enligt SCB kostar det oss medborgare 216 miljarder per år i avgifter och räntor till finans­ företagen.

För att få ordning och reda på Sverige föreslår vi följande:

  1. Inför ett bidragstak. Ingen ska kunna få mer än 5 000 kronor i månaden i arbetsfria intäkter. Större belopp ska kräva synnerliga skäl som sjukdom eller ofrivillig arbets­ löshet. Alla som kan jobba ska jobba och göra rätt för sig. Med förslaget skulle enbart cirka 50 miljarder delas ut i kapitalin­komster till de rikaste i Sverige, resterande 292 miljarder skulle gå till statskassan.
  2. Ta upp kampen mot krimi­naliteten. Kostnaden för den ekonomiska brottsligheten och oetiska finansiella affärsmodeller kan sammantaget uppskattas till cirka 316 miljarder. Inför hår­dare lagar och straff samt anställ fler brottsutredare och poliser för att stoppa den omfattande och kostsamma ekonomiska brottsligheten.
  3. Storsatsa på svenska före­tag och jobb. Sverige behöver investera i åtgärder som gör att företag trivs och ökar sin inno­vationstakt och produktivitet. För det krävs friska, glada, väl­ utbildade och kreativa arbetare. Sådana skapas bäst genom hög­ kvalitativa välfärdstjänster som sjukvård, skola och omsorg.
  4. Återvandring av skatteflyk­tingar. Vi vill också uppmuntra till en omfattande återvandring av skatteflyktingar till Bermudas och Caymanöarna. Det skulle fri­ göra bostäder och sänka priset på fastigheter så hederliga svenskar hade råd att bo.
Nollvision för ekobrott

Med ett bidragstak, nollvi­sion för ekobrott och ett slut på oetiska finansiella affärsmodeller kan vi spara uppåt 600 miljarder per år. Det motsvarar 10 000 kronor i månaden per arbetsför invånare i Sverige. Pengarna skulle räcka till att mer än åtta­ dubbla Sveriges försvarsbudget, sju­dubbla budgeten för utbild­ning och universitetsforskning eller anställa 1 200 000 personer med en lön på 30 000 i månaden i välfärden.

Man kunde invända att 5 000 / månad i bidrag är för lite pengar för någon som äger en dyr villa, Ferrari eller lyxbåt i Danderyd, dessa är ju dyra i drift. Men jämför med de 11,6 miljarder som beta­lades ut i socialbidrag till cirka 340 000 individer under 2021 enligt socialstyrelsen. Det mot­ varar i genomsnitt 2 800 kronor per månad. I det perspektivet framstår 5 000 i månaden snarare vara i högsta laget, villaägaren i Danderyd har inget skäl att klaga.

Avslutningsvis, ska Sverige överleva som nation i den inter­nationella konkurrensen måste det bli ett slut på daltandet med Sveriges bidragstagande, kri­minella överklass. Vi behöver vi återgå till en svensk kultur av hög arbetsmoral genom att införa ett bidragstak, ta krafttag mot ekobrottsligheten, gynna svenska företag och få till en omfattande återvandring av skatteflyktingar.

Samuel Färdow Kazen, samhällsdebattör, medlem i Progressiva ekonomer
Loke Hagberg, nationalekonom, medlem i Progressiva ekonomer
Johan Lönnroth, docent i nationalekonomi, medlem i Progressiva ekonomer
Robin Zachari kanslichef på folkrörelsen Skiftet

Tidigare publicerat i tidningen Internationalen.

Läs mer om ekobrott

Liked it? Take a second to support Johan Lönnroth on Patreon!
Become a patron at Patreon!