Gängland Stockholm – Upplands-Väsby

I Upplands-Väsby etablerade sig två kriminella nätverk under åren innan 2021. Det ena nätverket består huvudsakligen av lokalt uppvuxna personer i Upplands-Väsby och det andra nätverket består huvudsakligen av aktörer av afghanskt ursprung hemmahörande i Stockholmsregionen och Uppsala. Båda sysslar de främst med försäljning av narkotika.

Det lokala nätverket som kallas Sigmanätverket efter det bostadsområde där flera av dem växt upp är geografiskt starkt knutet till Upplands Väsby. På grund av gängmedlemmarnas låga ålder kallas de också barnligan. Det afghanska nätverket rör sig över en större yta som sträcker sig från Uppsala till centrala Stockholm.

Konflikt i Upplands-Väsby

Mellan 2019 och 2021 försökte Sigmanätverket, också kallade barnligan, att med våld driva bort det afghanska nätverket från drogmarknaden i Väsbyområdet. Detta efter att de tidigare samarbetat. Konflikten ledde till våldsamma upplopp, flera skjutningar och flera mordförsök. Ledare för grupperingen är en person som kallas ”Presidenten” eller ”OG”. Den personen är troligen Eddie H@g@.

I februari 2019 var det ett större slagsmål mellan uppskattningsvis 50 personer i anslutning till Väsby Nya Gymnasium som kunde knytas till konflikten mellan de två kriminella grupperingarna. Flera av personerna på den angripande sidan, Sigmanätverket, var beväpnade med olika tillhyggen och en person av afghansk härkomst fördes till sjukhus efter att ha blivit slagen i huvudet med en hammare. Utredningen om brott lades ner då inga gärningsmän kunde identifieras.

En grupp ungdomar av afghanskt ursprung besköts i augusti 2020 utanför en port på Stallgatan i Upplands Väsby med ett stort antal skott. En person förs till sjukhus med skottskada. Utredningen är i nuläget nedlagd bland annat eftersom målsäganden inte samarbetat med utredarna.  Angreppet riktades mot individer i det afghanska kriminella nätverket och angriparna var från Sigmanätverket.

Skjutningar

Den 15 juni 2021 hittades en man i 20-årsåldern med skottskador i Upplands-Väsby.  Han var vid medvetande och kunde prata med polisen men behövde sjukhusvård. En person kom senare att häktas för skjutningen

Senare sköts en man i 20-årsåldern i huvudet den 3 juli 2021 men överlevde. Han ska bära namnet Dylan och är enligt uppgift knuten till det afghanska nätverket. Gärningsmännen flydde på elsparkcyklar efter skjutningen. Cristian Os@nd0n som då var 17 år gammal häktades och en 13-åring omhändertogs enligt LVU efter misstankar om att ha varit inblandade i mordförsöket. De anses båda tillhöra Sigmanätverket. I samband med att de greps genomfördes husrannsakningar och sammanlagt 6 vapen beslagtogs. Vapnen kunde knytas till 6 olika skjutningar.

Ett flertal personer med afghanskt ursprung besköts i juli 2021 vid en pizzeria på Kvarnvägen i Upplands Väsby. Tre personer skadades. Även här var det personer från Sigmanätverket som angrep individer i det afghanska kriminella nätverket.

Handgranaten i Rotebro

Den 20 september 2021 kastades en handgranat in i en lägenhet på Sturevägen i Rotebro under den där det tilltänkta offret bodde. En helt oskyldig barnfamilj kunde ha dödats men som genom ett under dog ingen. Det tilltänkta offret var Rob#n Baw@. Han är tidigare dömd för att tillsammans med Jos*f Dubov Abdull@ ha gått längs med Sturevägen med en kulsprutepistolen runt halsen. De fick båda fängelse i ett år och fyra månader som straff.

Tre dagar efter handgranatsattacken sköts det också mot lägenheten. Den 19 september sprängdes en termosbomb vid en lägenhet Upplands-Väsby. De tre händelserna var kopplade till varann, Sannolikt även till konflikten mellan de två kriminella nätverken i Upplands-Väsby. Troligen finns också en koppling till Turebergsnätverket i Sollentuna.

Domen för handgranaten i lägenheten på Sturevägen kom i juni 2022. Abdullah Nathem Abdullah dömdes till fängelse i tio år för sprängningen i Upplands-Väsby och granaten i Rotebro. Fredrik Willenfeldt fick fängelse i fyra år och F@di Mr@d till fängelse i två år för inblandning i granatattacken. F@di Mr@d överklagade till hovrätten men de fastställde tingsrättens dom.

Vapenbrott och narkotikabrott

Flera personer från Sigmanätverket kom i december 2021 att häktas för vapenbrott och narkotikabrott i samband med polisens tillslag mot och utredning av nätverket. Däribland den då 17-åriga S@m#ra Sv@rt K*iski. Hon åtalas för synnerligen grovt vapenbrott tillsammans med hennes pojkvän, den då 18-årige Edd#* H@g@, för innehav av en helautomatisk kulsprutepistol av märket Skorpion samt innehav av fyra pistoler i kaliber 7,65 mm. Dessutom åtalades S@m#ra Sv@rt K*iski för grovt vapenbrott för att tillsammans med då 18-årige Di@r Sh@mm* grävt ner ett avkapat kulgevär i Apoteksskogen i Upplands Väsby den 3 augusti 2021.

S@m#ra Sv@rt K*iski åtalades också för flera narkotikabrott, bland annat tillsammans med Di@r Sh@mm* och Edd#* H@g@. Även en då 15-årig pojke åtalades för narkotikabrott. Edd#* H@g@ åtalades dessutom för anstiftan till misshandel av två personer. Åtta personer sparkade ner sina offer och sedan stampade de på offren när de låg ner på marken. Misshandeln avbröts av en polis. Flera av de som deltog i misshandeln var minderåriga och kunde därför inte åtalas. Bara en kunde åtalas, en 15-åring.

Den 19 december 2021 exploderade en sprängladdning i ett trapphus på Dragonvägen i centrala Upplands-Väsby. sannolikt var väl också det kopplat till den aktuella konflikten.

Åtal och domar

I februari 2022 kom domen vad det gäller vapen- och narkotikabrotten. Eddie H@g@ dömdes till fängelse i två år och sex månader för bland annat grovt vapenbrott, narkotikabrott och anstiftan till misshandel. Di@r Sh@mm* dömdes till fängelse i ett år och sex månader för grovt vapenbrott och narkotikabrott. S@m#ra Sv@rt K*iski dömdes till ungdomsvård för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Om hon varit 21 år skulle påföljden blivit fängelse i tre år. 15-åringen dömdes till ungdomsvård för narkotikabrott.

För mordförsöket på Dylan den 3 juli 2021 åtalades Eddie H@g@ och Cristian Os@nd0n. I maj 2022 kom domen. Eddie H@g@ dömdes till fängelse 4 år och 6 månader för medhjälp till försök till mord och grov misshandel. Cristian Os@nd0n fick för sin del sluten ungdomsvård i 2 år och 10 månader för försök till mord och grovt vapenbrott. Åklagaren överklagade domen vad det gäller vapenbrott. Hovrätten dömde till fängelse i två år och sex månader för grovt vapenbrott med friade vad det gällde försök till mord. Högsta domstolen tog upp fallet och kom till samma slutsats som hovrätten.

I juni 2022 åtalades två personer från Sigmanätverket, Daniel Os@nd0n och Reb*cc@ Uus@ro för grovt vapenbrott samt narkotikabrott. Detta på grund av att Daniel Os@nd0n stoppades av polis utanför hans bostad på Hasselgatan i Upplands-Väsby den 1 december förra året. Vid en kroppsvisitation påträffades cirka 50 000 kronor i 500-kronorssedlar i hans fickor. Därför genomfördes också en husrannsakan i hans lägenhet. I lägenheten befann sig Reb*cc@ Uus@ro. Polisen hittade även en kpist, en del narkotika sam vågar, förpackningsmaterial och medel för utblandning av narkotika. Daniel Os@nd0n är storebror till Cristian Os@nd0n.

Konflikt med Turebergsnätverket

Konflikten mellan Sigmanätverket och det afghanska nätverket tycks ha upphört under 2022. Kanske beror det på att nåt av nätverken lämnat narkotikamarknaden i Upplands-Väsby. Istället blossade en annan konflikt mellan Sigmanätverket och Turebergsnätverket i Sollentuna under hösten 2002.

På kvällen den 21 juni 2022 sköts det på Hasselgatan i Upplands-Väsby. En man skottskadades och fördes till sjukhus.

Den 2 september sköts det mot en villa i Upplands-Väsby. Personer som anses vara medlemmar i Turebergsnätverket har en koppling till adressen. Turebergsnätverket har eller har haft en koppling till ett av nätverken i Upplands-Väsby.

Skjutning på Malmvägen

När polisen stoppade en bil på E4 den 3 september hittades en 17-åring svårt skadad i baksätet. Flera automatvapen fanns i bilen. Den skottskadade 17-åringen kunde kopplas till en skjutning på Malmvägen i Sollentuna dit han åkte tillsammans med en annan person. Där klev de ur bilen och började skjuta mot en grupp personer utanför en port. I samband med skottlossningen började deras bil att rulla. Enligt uppgifter i Aftonbladet sprang då 17-åringen för att stanna bilen. Då hamnade han framför kamratens eld. Därefter flydde de två i bilen och stoppades sen av polisen. Båda greps. Den andre gripne är N#kl@s W@hlund.

Den 6 september 2022 sköts det mot en lägenhet på Sturevägen i Rotebro. Det handlade om exakt samma adress som bombades och besköts i september 2021.

Dagen efter skjutningen i Rotebro greps 7 medlemmar i Sigmanätverket för bland grovt vapenbrott. De var bland annat Christian Os@nd0n, 21-årige Ramj@r H@wr@mi, en 16-åring, 19-årige Mus@ J@mm*h, 22-årige Seb@st#an Sjöbl0m, 19-årige Hak@n C0ruml? och 18-årige S@nti@go Cu@sp@ S@nch*z. En åttonde person är misstänkt, men begärdes aldrig häktad.

Ghost och mordkommandot

Polisen lyckades förhindra ett attentat mot Seb@st#an Sjöbl0m i januari 2022. En man som misstänks ha varit torped i en mordcell greps beväpnad i trapphuset utanför mannens bostad. Fallet ledde nyligen till åtal. Det misstänkta mordkommandots uppdragsgivare är okänd men organisatören var en vän till det tilltänkta offret. Han kallas Ghost men heter Abdirizaq Olol Yusuf. Han är medlem i den kriminella grupperingen som kallas Filterlösa Grabbar (FLG).

Ghost anlitade två 26-åriga tvillingar, Raw@d Ra@d Kh@l@f och R*d Ra@d Kh@l@f som i sin tur anlitade en 22-årig man som skytt, Mouh@meth S#dy Man*l F@l, och en 29-årig kvinna vid namn C@m*lia Ab*d#n som förare med uppdrag att köra skytten från brottsplatsen efter mordet. Skytten greps på platsen, kvinnan greps strax efteråt och tvillingarna lite senare i Hässelby. En stor del av bevisningen är telefonavlyssning av de inblandade personerna. De har alla åtalats för mordplanerna. Mouh@meth S#dy Man*l F@l är dessutom åtalad för grovt vapenbrott.

Abdirizaq Olol Yusuf (Ghost) är dessutom inblandad i flera andra mord och mordplaner. Det handlar bl.a. om ett planerat mord en person som kallas China för Fagersjönätverkets räkning. Det handlar förmodligen om en medlem i Bandidos MC som heter Jeffrey Ong. Han bor idag i Spanien. Ett annat mord som han kopplas till är mordet på Christopher Caamano Aoun (Chilenaren) i Jakobsberg i början av januari. Christopher Caamano Aoun var medlem i Headshotligan.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!