Jakthärvan i Sollefteå -Jägarna på riktigt

Jägarna är en svensk film från 1996 om organiserad tjuvjakt i Norrland. Den är inspirerad av den så kallad Kalixhärvan som utspelade sig på 1980-talet i Kalix i Norrbotten. Det är bar film om än kanske med en hel del stereotyper och fördomar om norrlänningar. Men 2019 skull en jakthärva i Sollefteåområdet i Ångermanland lite längre söderut i Norrland börja rullas upp. Man kan säger att verkligheten kom ifatt fiktionen med den jakthärvan.

Den 13 augusti 2019 häktades en då 50-årig man som misstänkt för grova jaktbrott, häleri och stölder.
Enligt uppgifter i media påträffades flera hundra kilo kött, döda älgkroppar och mängder med stöldgods när polisen slog till hos honom på en liten plats några mil från Sollefteå. I början av oktober samma år häktades ytterligare två personer för inblandning i jakthärvan, en man och en kvinna från Stockholm. Det skulle dröja mycket länge innan det skulle bli nåt åtal i ärendet.

I början av december släpptes den 50-årige mannen från häktet efter att han tidigare omhäktats flera gånger. Utredningen av ärendet fortsatte dock och den växte även om det gick långsamt. Sammanlagt hade ett tiotal personer hörts i utredningen i november 2011. Utredningen hade nu vidgats till att omfatta två två fall av grova jaktbrott, häleri och stölder. Ett jaktbrott som pågick mellan  2009 och 2018 och ett annat mellan februari och augusti 2019.

Åtal

Först nu har ärendet lett till åtal. Fyra personer, tre män och en kvinna, har åtalats för grovt jaktbrott vid Ångermanlands tingsrätt. Den idag 54-årige huvudmannen från Sollefteå åtalades även för grovt vapenbrott då han ska ha byggt om två jaktvapen. Det ena vapnet var försett med ljuddämpare och ljusförstärkare. jakten bedrevs med mörkersikten från bil på natten:

– På bilen som användes har ett hål sågats upp i takluckan så det gick att skjuta från bilen. I bilen fanns även vinschar som använts för att lyfta älgarna, säger Lo Jonsson.

Bland åklagarens bevisning finns allt från vapen, bil, mörkerkikare, älglockare och ljuddämpare som använts vill själva tjuvjakten. Till det kommer bevisning i form av mobiltelefoner, frysboxar med älgkött, slaktutrustning och sms-konversationer mellan de inblandade.

Den 54-årige mannen ska enligt åklagaren ha varit drivande i tjuvjakten. De övriga tre hjälpte till med bland annat spaning och slakt av det fällda viltet. Totalt ska det handla om 24 dödade älgar, slakt och försäljning av köttet från dessa. Polisen har också beslagtagit sammanlagt sex älgar i slakteri och frysboxar. Det verkar dock inte ha varit en alltför lönsam verksamhet då åklagaren menar att de inblandade inte tjänat mer än minst 162 000 kronor. Men den mängd älgar de skjutit har varit tillräcklig för att hindra jaktlaget i området att skjuta alla de älgar de tilldelats. De hittade helt enkelt inte tillräckligt med älgar.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!