Gängvåldet – från Järvafältet till söderort

Det gängrelaterade skjutvapenvåldet är i först hand ett stockholmsrelaterat fenomen. Nästan av alla gängskjutningar sker i Stockholmsområdet som bara har drygt 20% av Sveriges befolkning. Var i Stockholm det skjuts mest varierar dock över tid. För några år sen dominerade kriminella gäng och nätverk från Rinkeby, Tensta och Husby vad det gäller gängrelaterade skjutningar. Men numera dominerar söderort helt och hållet.

Gängkonflikter i söderort

I söderort finns den gamla konflikten mellan Bredängsnätverket och Östberganätverket. Den har på senare komplicerats genom att Östberganätverket splittrats och en av grupperingarna allierat sig med Bredängsnätverket. Denna konflikt har också kopplingar till och beröringspunkter med Älvsjönätverket och Dalennätverket. Bredängsnätverket har dessutom en allians mad Bandidos MC som har lokaler i Brandbergen och en konflikt med Sätranätverket.

Det våldsammaste konfliktkomplexet i Söderort är dock de konflikter som främst emanerar (kommer) från interna konflikter som uppstod i Fagersjönätverket. En konflikt som genom olika allianser skapat en mängd splittringar och allianser som lett till en mängd skjutningar där nätverk som Flemingsbergsnätverket, Älvsjönätverket, de två delarna av Fagersjönätverket som kallas Farsta äldre och Farsta yngre, kriminella från Rågsved, Dalennätverket och andra blivit inblandade i den dans som är svår att hänga med i och förstå. Speciellt som polisen inte lyckas lösa morden.

Dessutom har vi konflikterna kring Vårbynätverket och de interna konflikterna inom Södertäljenätverket som spiller över på Botkyrkanätverket i tillägg till interna konflikter i den sistnämnda grupperingen.

Förmodligen är polisens tillslag mot narkotikahandeln med hjälp av EncoChat, SkyECC och ANOM en av anledningarna till den volatila (instabila och lösa) situationen i söderort där alla tycks byta lojaliteter och kriminella nätverk som andra byter skjortor.

Dödsskjutningar

Av 20 dödsskjutningar i Stockholmsregionen under 2022 har 10 ägt rum i söderort, 3 i Södertälje, 2 i Nacka, 2 i västerort, 1 på Järvafältet, 1 i centrala Stockholm och 1 i norrort. Det är 42% av alla skjutningar i Sverige. Av skjutningarna i Stockholmsregionen har 50% skett i söderort och om Södertälje också räknas med har 65% av skjutningarna i Stockholm skett i södra Stockholmsområdet.

Tyngdpunkten när det gäller gängrelaterat våld och skjutningar i Stockholm har helt klart förskjutits från Järvafältet till söderort. Det har blivit mindre förutsägbart på grund av ständigt skiftande allianser. Dessutom har det troligen som en följd av skiftande allianser och svagare sammanhållning i de kriminella nätverken blivit farligare för allmänheten.

Det finns också et antal kriminella nätverk och grupperingar i södra Stockholm som inte tycks inblandade i konflikterna. I alla fall inte än.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!