6 svenskar bland Europas mest eftersökta brottslingar

Den 28 september startade Europols kampanj Most wanted. Kampanjen, som består av ett utskick med bilder på efterlysta personer, genomförs varje år. Tanken är att allmänheten i olika länder ska hjälpa Europol att hitta de efterlysta.

Årets kampanj fokuserar på ledare och nyckelmedlemmar i organiserade kriminella grupperingar. På listan över de mest eftersökta brottslingarna finns fem svenskar, Dominik Nirberg, Hicham Kortobi, Serkan Demirkiran, Tania Gomez. Issayas Neguse och Alexander Gustafsson. De är alla efterlysta för gängkopplade kriminella aktiviteter.

De efterlysta

I Europols efterlysning uppges Hicham Kortobi vara en ledare för en kriminell gruppering i Västsverige. Han är efterlyst för grova narkotikabrott. Han är kopplad till ett narkotikaärende där flera personer från Bergsjögänget åtalats och dömts. Själv är han förmodligen kopplad till Backagänget vilket också en annan åtalad i det aktuella ärendet, Thomas Musa, är. Kortobi misstänks hålla sig undan i Marocko.

Dominik Nirberg är enligt Europol efterlyst för grova narkotikabrott. Han tillhör en familj som drev ett familjeföretag i knarkbranschen. Ett kriminellt gäng som betalade ut bonusar och där det fanns semester och sjukersättning i verksamheten. Som vilket företag som helst alltså. Förutom att allt var svart.

Den enda kvinnan bland de efterlysta svenskarna på Europols lista är Tania Gomez. Hon ska agerat kurir åt ett kriminellt gäng såväl som ha hjälpt dem med penningtvätt. Dessutom ska hon har varit involverade i illegal handel med husdjur. Hon ska tillhöra ett kriminellt nätverk som kallas Neronätverket och blev efterlyst i samband med tillslaget, åtalet och domarna mot växelkontoret World Exchange.

Issayas Neguse är en gängkriminell som är efterlyst för inblandning i narkotikahandel, kidnappning och utpressning. Han uppges vara kopplad till en kriminell gruppering i Stockholm som kan kopplas till flera sprängningar och till tortyrmordet i Spanien såväl som till kidnappning och knarkhandel. Av allt att döma handlar det om Sätranätverket.

Slutligen är Alexander Gustafsson efterlyst för omfattande narkotikahandel på Darknet genom att driva handelsplatsen Flugsvamp 2.0. Han är redan dömd för brottet. Till fängelse i 11 år och 8 månader för grovt narkotikabrott och penningtvätt.

Mord

Serkan Demirkiran är för sin del efterlyst för inblandning i mordet på en 12-årig flicka. Han tros gömma sig i Turkiet och efterlyst ihop med två andra som är misstänkta för samma brott, Ferdi Kücükgöl and Furkan Kücükgöl. Även de anses gömma sig i Turkiet. De tre efterlysta har en koppling till en falang inom Botkyrkanätverket med koppling till Hallunda och Norsborg.

Andra nordbor

Förutom de 6 svenskarna är 2 finländare och 2 danskar med på Europols lista. En av danskarna, Steffen Van Khoa, har en koppling till den vietnamesiska maffian som är verksamma i Sverige och Danmark.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!