Gängland Stockholm – Neronätverket

I samband med polisens tillslag och utredning mot verksamheten på växlingskontoret Worldexchange Stockholm AB  identifierades ett konto som tvättade stora pengar genom verksamheten. Kontot som hette Nero tillhörde en användare som också kallades Nero. Genom material från EncroChat kunde innehavaren av kontot identifieras genom hans encroalias narcoexcellence. Det kriminella nätverk som av polisen kunde kopplas till kontot och användaren Nero började polisen också kalla Nero. Neronätverket.

Det verkliga namnet på Nero är Armin Moini som är häktad i sin frånvaro.  Han anses vara ledare för ett kriminellt nätverk som genomfört omfattande narkotikaaffärer. Nätverket ska bl.a. ha köpt narkotika från en leverantör i Nederländerna och från ett kriminellt nätverk i Helsingborg kring en man som heter Siamak Minasazi. Den sistnämnde är dömd i World Exchange-ärendet.

Neronätverket

Genom chattarna från EncroChat har Armin Moini också kunnat knytas till en kvinna vid namn Tania Gomez. Genom spaning har polisen kunnat fastlägga att hon var en av de flitigaste besökarna på växlingskontoret. Hon har växlat i stort sett lika mycket pengar som Armin Moini. Han är knuten till 88 miljoner SEK och Gomez till ungefär lika mycket. Det visade sig att hon var en av Armin Moinis närmaste medarbetare och de två hade regelbunden kontakt. De ska tidigare ha varit ett par.

Tania Gomez har utåt sett varit grundare av en organisation för hundadoptioner (Hundgärin) men i verkligheten var hon alltså en ledande person i ett narkotikasyndikat. Hon är därför efterlyst och upptagen på Europols lista över de mest eftersökta brottslingarna. Precis som Armin Moini är hon häktad i sin frånvaro. Enligt Europol är hon också efterlyste för illegal handel med husdjur. Båda två gömmer sig förmodligen utomlands, oklart var. Sen december 2020 har inga uppdateringar av Hundgärins social mediekonton skett.

En annan person som kan kopplas till Neronätverket är Robin Moini. Han är kusin till Armin Moini och dömdes i Worldexchangemålet tillsammans med ytterligare några andra medlemmar i Neronätverket, Hahem Karim, Linda Johnsson och Roberto Cabrera.

Dömda medlemmar i Neronätverket

Robin Moini dömdes för bl.a. synnerligen grovt narkotikabrott och två grova penningtvättsbrott till fängelse i 4 år och 6 månader. Straffet blev lite mildare då de tog hänsyn till att han nyss dömts i ett annat brottmål

Ett längre straff fick Hachem Karim. Han dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott och två grova penningtvätts­brott, vållande till kroppsskada, grovt brott, grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri. Påföljden bestämdes till fängelse i 7 år. Han ska också betala skadestånd till en målsägande.

Linda Johnsson dömdes för två grova narkotikabrott och ett grovt penningtvättsbrott till fängelse i 5 år och 3 månader. Den fjärde personen, Roberto Cabrera, dömdes för två grova narkotikabrott och flera grova penningtvättsbrott till fängelse i 6 år och 6 månader. Eftersom han återfallit i brott dömdes han också till också avtjäna en sedan tidigare kvarvarande del av ett fängelsestraff om 2 år och 8 månader.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!