Gängens kryptokung – Datemass

I samband med polisinsatsen Trojan Shield greps en man som i en artikel i Aftonbladet kallas gängens kryptokung. Han är misstänkt grovt penningtvättsbrott genom att förvara 38,4 miljoner kronor i form av kryptovalutor, samt två fall av synnerligen grovt narkotikabrott och två fall av grovt narkotikabrott.

Mannen som heter Abdullah Eizuldeen greps i Spanien. Han är ursprungligen från Uppsala och har ordnat med penningtvätt via kryptovalutor som bitcoin för personer i flera kriminella nätverk såsom ett kriminellt nätverk i Södermanland, Gottsundanätverket i Uppsala, Västeråsnätverket och Bandidos MC. I kriminella kretsar har han enligt vad som framgår i förundersökningen kallats Växlaren och BTC maskin. Hans identitet på chattnätverket ANOM var Datemass:

På chattjänsten Anom kopplas mannen till aliaset ”Datemass”.

I utredningen ingår en chatt mellan ”Datemass” och droghandlaren ”Mr. Lansky”, en 47-årig man som tidigare i år dömdes till 8 års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

Chatten uppges visa hur ”Datemass” knyter sig an ”Mr. Lansky” till ny affärspartner.
Växlaren skriver att han ”jobbar stort inom branschen”.

”Jag kan ge dig upp till 2 millar om dagen i swe. Holland 400-500. Tyskland beror på stad upp till 300-400 där”.

Upplägget innehåller kurirer, kontanter och kryptokonton. Den som lämnat in pengar för tvätt kan få tillbaka rena pengar på flera platser i världen – förutsatt att man har rätt kodord.

Mr Lansky är Tommy Bogebring som enligt utredningar anses ha varit en ledare för det avslöjade kriminella nätverket i Södermanland. Han är också dömd för inblandning i amfetaminfabriken i Olshammar.

Abdullah Eizuldeen har tidigare dömts för att han sålt narkotika på gatunivå i Uppsala under åren 2012-2014. Nu är han även misstänkt och åtalad för narkotikabrott vid sidan av åtalet för penningtvätt. Han ska ha att ha varit delaktig i hantering av omkring 180 kilo narkotika.

Spanien

I Marbella i Spanien har han tidigare bland annat drivit företaget JC Club Barbershop Marbella. Dessutom har han kopplingar till restaurangföretaget Elma Sweden International SL. I det företaget förekommer också Gottsundanätverkets ledare Tommy Andersson och Inez Jeanette Söderström. Abdullah Eizuldeen kan också kopplas till TMT Agency International 2000 SL medan Tommy Andersson kan kopplas till fastighetsföretaget Blue Mountain Developments SL. Inez Jeanette Söderström är i sin tur också kopplad till Notellos SL.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!