Ytterligare en person dödad i Södertälje

Den 6 oktober inträffade ytterligare en skjutning med dödlig utgång i Södertälje. Polisen fick strax efter klockan sex på kvällen larm om skottlossning i stadsdelen Saltskog. När polisen kom till platsen på Myntstigen hittade de två skottskadade personer.

En av de skadade, en ung man i 19-årsåldern som var mycket allvarligt skadad och förde med helikopter till sjukhuset. Där avled han dock. Den andre personen är också allvarligt skadad och vårdas på sjukhus. Det var den femte skjutningen på två veckor i Södertälje.

Enligt uppgifter hette den dödade 19-åringen Yahya Salah. Han är kopplad till en kriminell gruppering i Saltskog. Den skadade personen som är kopplad till samma gruppering är en blott 16-årig pojke.

Konflikter i Södertäljenätverket

Det ska enligt de flesta uppgifter röra sig om flera konflikter inom Södertäljenätverket. En konflikt mellan den gamla ledningen i Södertäljenätverket kring Abraham Aho och Ronnafalangen. Och en konflikt mellan en falang av Södertäljenätverket med bas i Saltskog/Lina hage och Ronnafalangen

Den första konflikten startade i samband med att Abraham Aho åkte in i fängelse som en följd av polisen tillgång till bevis från chatttjänsterna EncroChat och ANOM. det första våldsdådet i konflikten var en bilsprängning i april 2020. Bilen som sprängdes användes av en 27-årig man som utpekas som en ledare i Ronna-falangen. Abraham Aho åtalades för sprängningen men friades. Han dömdes dock i samma rättegång till drygt fem års fängelse för flera grova narkotikabrott.

Skjutningar i år

I år har konflikterna lett till flera mord. Bland annat mordet på Georgio-Lourens Issa i en Sverigedemokrats bil den 22 februari i år. Han var en ledande person i Ronna-falangen. Åtal har väckts mot tre personer men inte för mord. En 23-årig gängmedlem från norra Stockholm var länge misstänkt för mord men nu för grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott och inte för mord. Två andra män åtalas samtidigt för medhjälp till grovt skyddande av brottsling samt försök till grovt vapenbrott. Samtliga tre åtalade förnekar brott.

Den 10 april sköts en 21-årig man, Mattias Tamer, till döds när han skulle besöka sin äldre brors, Ellia (Eli) Tamer, grav i Rosenlund på dennes sexåriga dödsdag. 21-åringen besökte graven med en kompis, när mördarna dök upp och sköt honom när han försökte fly. Bröderna Tamer var systersöner till bröderna Moussa som sköts ihjäl år 2010 i Ronna Centrum.

Flera maskerade män avlossade skott i samband med att de hotade en pojke i 15-årsåldern i Blombacka den 6 maj. Den 16 maj besköts en man i sin bil i Brunnsäng. Bilen skadades men inte mannen.

Den 10 juni sköts Gabriel Aho ihjäl i närheten av sin bostad i Blombacka. Han ska ha tillhört falangen kring Abraham Aho och Södertäljenätverkets ledning. Enligt en del uppgifter var han kusin till Abraham Aho och ska ha stått bröderna Tamer nära.

Den 9 september sköts en person i Geneta. Han överlevde men skadades.

Konflikten mellan Saltskog och Ronna

Nästa skjutning ägde rum den 23 september i Saltskog.

Ingen skadad hittades vid platsen, men strax därefter dök en skottskadad 22-årig man som ska bära namnet Yous*f S@@do, upp på sjukhuset. Han ska vara en ledande person i Ronnafalangen.

Den 28 september skadades en man i 25-årsåldern vid en skottlossning vid Ronna Centrum. Enligt uppgifter i Aftonbladet saknar denna skjutning koppling till de andra.

Fredagen den 30 september dödades George Shayaa vid en skjutningen utanför Rösberga fritidsgård. Han ska ha rört sig i utkanten av Södertäljenätverket och ha kopplingar till en gruppering i bostadsområdet Saltskog i södra Södertälje enligt uppgifter i Länstidningen (LT).  George Shayaa misstänks ha varit en av de som sköt mot 22-åringen från Ronnafalangen.

Fyra män, varav två bara är 18 år gamla, är häktade för inblandning i detta mord. En av dem, L*on Iss@, är bror till den mördade Georgio Lourens Issa. De andra är K@cp*r Mari@n J@nk#*wicz, Andr*@s H@ddad och Andr*i-Alb*rto-N#col@e Di@conu,.

På lördagskvällen den 1 oktober mördades Enk# Özm*n. Han har troligen ingen som helst koppling till kriminella aktiviteter och är sannolikt ett oskyldigt offer. Vid samma tillfälle skadades en annan man, Abj@r Bar*sso, som troligen var den tilltänkta måltavlan för skjutningen.

Södertäljenätverket

Fadern till Georgio Lourens Issa och hans bror är enligt Expressen är en ledande person i Ronna-falangen inom Södertäljenätverket:

Södertäljebon är i 50-årsåldern. De senaste tio åren har han dömts för enstaka olovliga körningar och bokföringsbrott.

I domstolsförhör har mannen beskrivit hur han de senaste åren mest varit hemma och försörjts av swishbetalningar från släktingar och vänner medan hans fru har jobbat och betalat hyran.

Polisen pekar ut honom som en ledargestalt för Södertäljenätverket i de särskilt utsatta stadsdelarna Ronna och Geneta.

Han fattar, enligt polisen, strategiska och organisatoriska beslut i den kriminella organisationen och åtnjuter ungdomarnas respekt. De kallar honom i meddelanden för ”amo”, vilket betyder morbror eller farbror på arabiska, enligt polisens telefontömning.

Han heter enligt uppgift R@mi Iss@.

Enligt Aftonbladet som kartlagt 90 personer som anses vara aktiva i Södertäljenätverket räknas den 27-åring som fick sin bli sprängd i april 2020 som en av de högst uppsatta. I övrigt skriver Aftonbladet detta om om de som de gått igenom som denna kartläggning:

  • Alla är män, nio är under 18 år gamla.
  • Två bedöms av polisen vara strategiska personer. Utöver 27-åringen är det en 42-årig man som är misstänkt i en härva om ekonomisk brottslighet.
  • 46 personer beskrivs som operativa, och 42 som springpojkar.
  • De yngsta i kartläggningen är 16 år. Den äldsta är 51. Medelåldern är 24,2 år.
  • 62 personer hade 0 kronor i taxerad inkomst 2021.
  • 76 personer är dömda för brott. 20 av dem har dömts för våldsbrott. Det sträcker sig från misshandel till människorov och medhjälp till mord.
  • 55 personer är dömda för narkotikabrott och 20 personer för vapenbrott.
  • Tre har dömts för ekonomisk brottslighet. Tolv personer har aktiva uppdrag i företag.
Läs mer:
Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!