Den svenska regeringen prioriterar fossila bränslen

Den högerextrema svenska regeringen vill öka biltrafiken och gynnar fossildrivna bilar på en mängde olika sätt. Skatten på bensin ska sänkas, reduktionsplikten likaså och till råga på allt ska reseavdragen som gynnar rika bilister i staden behållas. Åtgärderna missgynnar de som har elbil, de som åker kollektivt och de som inte har nån bil alls. Rika personer i storstäderna som har stora bensinbilar är de som får fördelar av högerregeringens politik. Omvandlingen av bilflottan från fossildrivna bilar till eldrivna bilar riskerar att gå långsammare.

Även på andra områden tycks den nya regeringen vilja gynna förbrukningen av fossila råvaror och bränslen. De motsätter sig satsningar på vindkraft och gör ingenting för att solenergin ska byggas ut snabbare. Istället vill de bygga ut kärnkraften vilket inte är en lösning på klimatproblemen då det tar decennier att bygga kärnkraft. Kontentan är att de gynnar användningen av fossila bränslen i de reservkraftverk som finns på många håll i Sverige. Detta gör de istället för att lägga fram förslag för att snabba på utbyggnaden av vindkraften och solenergin.

Fantasier och lögner

De högerextremas politik i energifrågan bygger i själva verket på fantasier och lögner:

Allt ska lösas med atomkraft och gärna med oprövad teknik. Som industrins senaste strålande löfte, SMR, små reaktorer som ska tillverkas på löpande band. Att ingen ännu är i bruk eller att de enligt färska studier, som uppmärksammats av bland andra SVT, skulle ge mångdubbelt radioaktivt avfall är inget bekymmer(22/6). Eller är det ett problem?

Varför annars lova 400 miljarder i kreditgarantier, förenklat tillståndsförfarande och att “bekosta alla kostnadsökningar som uppstår på grund av nya säkerhetskrav.” Och som grädde på moset, extra bidrag för att atomkraften “bidrar med stabilitet i energisystemet” som ska betalas av dem ”som inte bidrar med stabilitet”. Sol och vind ska alltså göra kärnkraften lönsam.

Som språngbräda ut i framtidsfantasin använde Kristersson i regeringsdeklarationen ett beprövat grepp: det gyllene förflutna och påstod att Sverige på 70-talet var i det närmaste fossilfritt. I motsats till många idealiseringar av historien är dock denna enkelt kontrollerad. Bara en nätsökning bort kan alla som vill kan se att Sveriges fossilförbränning aldrig, varken förr eller senare, varit högre än just då. Att en statsminister fabricerar lättkollade fakta som en Trump i högform är inte så smart. Att han kommer undan med det är tyvärr en logisk fortsättning på den valkampanj vi just genomlidit.

När dessutom Miljödepartementet stängs och miljöfrågorna hamnar hos en ungdomspolitiker underställd energi- och näringslivsminister Ebba Bush är det en signalpolitik av som fått ledande SD-företrädare att twittra på sig av upphetsning. Slutdaltat med naturen och fritt fram för industrin! En energipolitik som hämtad från partiets egen utredning!

Elbrist

Dessutom kommer den högerextrema regeringens politik på energiområdet kunna leda till elbrist. Det skulle innebära att omställningen av stålproduktionen från kolbaserad masugnsteknik till elbaserad järnsvampteknik inte går att genomföra. Det finns inte tillräckligt med el. Även andra omställningar från fossila bränslen och fossila råvaror risker att försenas eller inte genomföras. Det kan också innebär att planerade industrisatsningar i Sverige inte blir av. Istället hamnar de i andra länder med en modern och klimatvänlig politik på energiområdet.

Rysslandsberoende

Högerregeringen politik innebär också att de vill fortsätta vara beroende av den aggressiva regimen i Ryssland. Utan en massa billig el från Sverige som kan exporteras till Europa kommer många europeiska länder att fortsatt vara beroende av gas från Ryssland:

Om man vill försvara Europas demokratier, en konstruktiv, decentraliserad marknadsekonomi och framtida generationers intressen finns just nu en prioritet: Bygg mer förnybar elproduktion.

EU-kommissionens strategi för att komma ut beroendet av rysk energi är klar och rationell. Att bygga mer förnybar energitillförsel och att använda energin effektivt.

Mot detta står Putins kampanjer om att förnybar energi är ful, dålig, ineffektiv och egentligen bara leder till mer fossil energi. Dessa påståenden upprepas av företrädare för de länder och partier i Europa som tycker bättre om Putin än EU. För dem gäller det att fördröja utvecklingen av förnybar energi så att beroendet av rysk energi håller tillbaka stödet till Ukraina.

[…]

Vi ser det också i Sverige där partierna som styr i Norrköping stoppar den vindkraft som skogsindustrin Holmen vill bygga med hänvisning till att den nya regeringen istället vill bygga kärnkraft. Den viktiga skillnaden att vindkraftverken kan leverera el om ett par år, medan kärnkraften kanske kan vara i drift om 15 år. Det låtsas man inte om. Partierna vill ju också förse reaktorerna med uran från gruvor i Sverige och bygga en anrikningsanläggning här. Det tar ännu längre tid. Så det handlar bara om att fördröja utvecklingen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!