Sveriges största nätverksoperatörer

Nätverken i form av marksändare, fiber, kabel-TV och satelliter är nödvändiga för att konsumenter ska kunna ta del av TV, radio, film, musik och mycket annat. Musik och ljud finns i form av traditionell radio, strömmad musik, strömmad radio, poddar och ljudböcker. TV som traditionell TV, strömmad TV, kabel-TV och satellit-TV. Filmer kan sändas i traditionell TV, som strömmade filmer och visas på biografer.

Marknätet

Marknätet för TV och radio-sändare drivs idag av företaget Teracom AB som ägs av staten genom Teracom Group AB. Teracom Group AB äger också Teracom Mobil AB. Företaget driver även bredbandsnätverk i form av fiber såväl som trådlösa mobilnätverk liksom andra typer av trådlösa kommunikationsnätverk.

Kabel-TV

Antalet abonnemang via kabel-TV har minskat sen 2016. Från 674 000 till 547 000 år 2020. När det gäller satellit-TV har antalet abonnemang minskat ännu mer under samma tid, från 583 000 till 446 000. Abonnemangen via det marksända nätet har minskat från 475 000 till 279 000. Istället har antalet abonnemang via bredband ökat från 1,1 miljoner till 1,5 miljoner. Dessutom har abonnemangen på strömmade TV-tjänster ökat men det ska jag skriva om i ett separat inlägg.

Tele 2 driver 75% av av kabel-TV-näten och 100% av den marksända betal-TV:n. De övriga kabel-TV

Satellitbolag

Även TV-satelliter ägs delvis av samma bolag som Telenor Satellite Broadcasting AS men också av oberoende bolag som SES Astra AB. Ägare av SES Astra AB är SES SA i Luxemburg. Huvudägare i SES är Luxemburgs stat. Dessa två företag är de största satellitföretagen på den nordiska marknaden.

Bredband

De tre största bredbandsoperatörerna i Sverige, Telia, Telenor och Tele2, stod tillsammans för nästan 70% procent av abonnemangen inom fast bredband. Då räknas dock deras andra varumärken i respektive koncern också med. Exempel på sådana varumärken är Halebop (tillhör Telia), Ownit (tillhör Telenor), Comviq och Boxer (som båda tillhör Tele2, har upphört som varumärken). Bredbandsnätverk drivs dock även av oberoende bolag som exempelvis Bahnhof AB, Bredband2 AB och GlobalConnect AB.

Kabel-TV ingår också i diagrammet.

En särskild typ av bredbandsnätverk är de trådlösa mobilnätverken. Det drivs av samma företag som också erbjuder telefonitjänster, Telia Company AB, Tele 2 AB, Telenor och Hi3G Access AB (Tre). Tillsammans har de 96% av marknaden för mobila abonnemang.

De som levererar bredbandsabonnemang behöver inte vara ägare av det fysiska nätverket i form av fiber, kabel-TV, mobilnät eller nån annan form av nätverk. I de flesta fall sammanfaller dock ägarna av det fysiska nätverket med leverantörerna av bredbandstjänsten (internetuppkoppligen). Mindre leverantörer äger oftast inte det fysiska nätverket. Det är också vanligt att kommuner, föreningar, kooperativ och fastighetsbolag äger egna fibernätverk eller kabel-TV-nätverk.

Tjänster och innehåll

Via marknätet sänds traditionell TV och traditionell radio. Traditionell TV distribueras också via kabel-TV-nät och satelliter. Det finns en mängd olika programleverantörer (innehållsleverantörer) Via fasta och trådlösa nätverk levereras strömmad bild och strömmat ljud från en mängd olika programleverantörer (innehållsleverantörer) som till viss del är samma företag som också levererar tjänster och innehåll via marknät, kabel-TV och satellit.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!