Webbens stora sökmotorer

En av internets viktigaste funktioner är sökningar som gör att det är möjligt att hitta information om allt som finns. Utan sökmöjligheter skulle internet inte alls vara lika intressant och välfungerande. Sökningen görs med hjälp av så kallade sökmotorer.

Den helt dominerande sökmotorn är Google som står för  85% av alla sökningar. Näst störst är Bing som står för 6%.Tredje störst är Yahoo Search (2%) som dock använder sig av Bing söktjänst för sin sökresultat. Dessutom är kinesiska Baidu stor då den dominerar sökningarna i Kina liksom Yandex som dominerar i Ryssland. De två senare används i princip inte alls i Sverige. Några andra kinesiska söktjänster vid sidan av Baidu är Petal, Sougou och Youdao.

Marknadsandelar 2022 sökningar på datorer
  1. Google — 84,73%
  2. Bing — 8,66%
  3. Yahoo — 2,59%
  4. Yandex — 1,49%
  5. DuckDuckGo — 0,90%
  6. Baidu — 0,64%
  7. Övriga — 0,99%
Marknadsandelar 2022 sökningar på mobiler
  1. Google — 95.31%
  2. Yandex — 1.54%
  3. Baidu — 0.83%
  4. Yahoo — 0.73%
  5. Bing — 0.53%
  6. DuckDuckGo — 0.5%
  7. Övriga — 0.56%
Mindre sökmotorer

Mindre söktjänster är exempelvis, Brave, Duckduckgo, Ecosia, Startpage, Search Encrypt, Openverse (tidigare CC Search), Metacrawler, Dogpile, Opensearch, Swisscows, Gibiru, Disconnect Search, Lukol, MetaGer, Gigablast, Oscobo, Infinity Search, Wolfram Alpha, Qwant, You.com och Wiki.com.

Ecosia, DuckDuckGo, Lycos, Qwant, Swisscows, Webcrawler, Yahoo och You.com är sökmotorer som presenterar resultat från Bing. Startpage använder Google.

De flesta av de alternativa sajterna samlar ingen information om de som söker på det sätt som Google och Bing gör. Flera av dem använder sökresultat från Google eller Bing. En del av dem har inte heller nån filtrering av sökresultaten. Via dessa sajter kan obskyra delar av internet hittas vilket inte går på sökmotorer som Google, Bing, Yahoo med flera. Ecosia är en sajt där den som söker via sajten bidrar till att det planteras skog.

Det finns dock också fler kommersiella söktjänster som samlar information såsom Ask.com och AOL.

Specialsökmotorer

Wolfram Alpha är en specialsökmotor för vetenskaplig information vilket också Sci-Hub är. Openverse söker efter material som är fritt att publicera och Wiki.com genomsöker bara wikisajter. Infinity Search kräver registrering och inloggning.

En annan sökmotor är Archive.org (Wayback Machine) där det går att hitta information på och om gamla webbsajter eller gamla versioner av webbsajter. Boardreader är en sökmotor som söker igenom diskussionsforum och liknande sajter

Ägare av sökmotorer

Ask.com ägs av IAC Inc, Bing av Microsoft, Brave av Brave Software Inc, DuckDuckGo av Duck Duck Go Inc, Ecosia av Purpose Foundation och grundarna, Google av Alphabet Inc, Lycos av Lycos Inc, Qwant av ett företag med samma namn, Swisscows av Hulbee AG, Dogpile, Metacrawler och Webcrawler av System1 LLC som dessutom är delägare i Startpage och Yahoo av Yahoo Inc.

Baidu drivs av Baidu Inc, Petal av Huawei, Sougou av Tencent och Yandex av ett företag med samma namn. Gigablast, Opensearch och Elastisearch är öppen programkod som utvecklas av gemenskaper av utvecklare i likhet med Openverse som dock ägs av WordPress Foundation

Marknadsandelar 2022 Europa
  1. Google — 91,91%
  2. Bing — 3,87%
  3. Yandex — 1,75%
  4. Yahoo — 0,98%
  5. DuckDuckGo — 0,58%
  6. Ecosia — 0,33%
  7. Övriga — 0,58%

Exakta marknadsandelar för Sverige har jag inte kunnat få tag på men troligen dominerar Google och Bing mer i Sverige än i Europa som helhet.

Läs mer:
Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!