36 kilo kokain beslagtaget i hamnen i Århus

Vid en tullkontroll hittade danska tulltjänstemän 36 kilo kokain i en kylcontainer. Händelsen ägde rum i mitten av september vid Århus hamn när hundar användes för att genomsöka containrar efter narkotika.

– När tulltjänstemännen öppnade containern markerade tullhundarna kraftigt vid containerns botten. Bakom en platta på containerns kylelement hittade tulltjänstemännen flera svarta och gröna förpackningar som vid närmare granskning visade sig innehålla kokain, säger kontrolldirektören på Toldstyrelsen, Michael Lund, som beskriver kokainfyndet som ett av den största de gjort under senare tid.

Ärendet lämnades sedan över till Östjyllands polis för vidare utredning. Polisen i Östjylland håller fortfarande på att utreda och vill i nuläget inte lämna ytterligare information om ärendet.

Toldstyrelsen hittar narkotika i både flytande och fast form i alla typer av varor och transportmedel. Från resenärer på flygplatser till containrar på fartyg i hamnar och i paket i landets postcentraler. Toldstyrelsen beslagtog sju kilo kokain 2021 och 22 kilo året innan. I december 2019 hittades 40 kilo kokain i Århus hamn. Också det i en container. 2021 beslagtogs dessutom ett halvt ton khat, 146 kilo hasch och 15 kilo amfetamin av Toldstyrelsen.

Århus hamn är Danmark största containerhamn och den enda som kan ta emot större containerfartyg. Det är därför troligen den viktigaste införselhamnen för narkotika till Danmark vid sidan av de svenska hamnarna Göteborg (Nordens största containerhamn) och Helsingborg (den viktigaste bananimporthamnen i Norden).

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!