ETC:s lista över de som tjänat mest är felaktig

Skatteverkets listor över de som tjänat mest i Sverige är ännu inte klara. De flesta av de som tjänat allra mest finns därför inte med på listan som ETC publicerat. Det gäller flertalet i familjen Persson (ägarna av HM), Anne Mærsk McKinney Uggla som styr i rederiet Mærsk, familjen Lundberg och många andra. Skatteverket släpper nämligen de fullständiga inkomstuppgifterna först vid årsskiftet. Därför är ETC:s lista över de som tjänat mest helt felaktig. Deras slutsatser blir därmed också felaktiga.

Dessutom säger de mycket lite om makten. Familjen Wallenberg är utan tvekan Sveriges mest inflytelserika familj. De som har mest makt. Dess företrädare finns aldrig med på listor över de rikaste i Sverige eller listor över de sm tjänar mest. Men de kontrollerar företag som bland annat Saab, Stora Enso, Electrolux, Astra Zeneca, Ericsson, SKF, Höganäs, Kivra, SEB, EQT, Atlas- Copco, Epiroc, Nasdaq, Husqvarna och Wärtsilä. Ingen annan finansfamilj i Sverige har tillnärmelsevis lika mycket makt.

Så ETC är faktiskt helt fel ute och Andreas Gustavsson ägnar sig osubstantiellt svammel när han pratar om att finansdynastierna i Sverige utmanas av nya kapitalister. I alla fall om de vill beskriva hur maktförhållandena i Sverige ser ut och hur kapitalet är organiserat. För det är i huvudsak samma släktkretsar som har makten idag som på 1960-talet.

Naturligtvis är det inte exakt samma familjer som är mäktigast idag jämfört med på 1960-talet. Men några finns kvar som Wallenberg, Ax:son Johnson, Söderberg, Bonnier och Stenbeck (på 1960-talet ihop med Klingspor). Andra är nyare men har varit mäktiga i ett par generationer som exempelvis Persson, Rausing, Douglas, Schörling, Lundin, Lundberg och Olsson. Mærsk McKinney Uggla har varit Danmarks mäktigaste finansfamilj i flera årtionden och en av de mäktigaste i mer än ett sekel.

Sveriges mäktiga finansklaner

Flera av de listade finansklanerna är dessutom släkt. Det gäller Wallenberg, Söderberg och Lundin, liksom Bonnier och Hult, Två av familjerna är adliga (Bennet och Douglas) många är ingifta i och ättlingar till adliga såsom exempelvis familjerna Wallenberg och Persson. På så sätt tillhör de släktkretsar som tillhört de mäktiga i Sverige i flera hundra år.

Genom sin ofullständiga och för tidiga listning av höginkomsttagare och brist på förståelse av hur makten i Sverige ser ut så missar ETC målet. Att visa på kändisar som tjänar en mas pengar visar inte på vilka som har makten i Sverige. Visar inte på de som i verkligheten bestämmer utan faktiskt snarare på de verkliga makthavarnas hantlangare. Flera av de stora finansklanerna såsom Wallenberg, Kamprad, Rausing, Söderberg, Mærsk McKinney Uggla och Ax:son Johnson bygger helt eller delvis sin makt på att de kontrollerar stiftelser med enorma tillgångar.

Förutom finansklanerna finns det också några maktgrupper som inte är familjebaserade.

Sveriges mäktiga finansgrupper
Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!