Tillslag mot falska poliser

I tisdags genomförde polisen tillslag i Malmöområdet mot åldringsbedragare som uppträtt som falska poliser. Fem personer som alla tillhör en och samma familj frihetsberövades.

Under 2022 har ett stort antal äldre personer i Sverige via telefon blivit kontaktade av bedragare som påstått sig vara poliser. Gärningsmännen har lyckats vilseleda de drabbade att lämna ut sina bankkort och kod samt smycken till en eller flera personer som kommit hem till de drabbades bostad.

Gärningsmännen har därefter gjort uttag med bankkorten eller stora inköp med de kort de tillskansat sig. Bedragarna som besökt de äldre har utgett sig för att vara poliser. De har uppvisat falska polislegitimationer eller varit klädda i uniformsliknande kläder.

Under 2022 har minst 600 polisanmälningar gjorts i landet angående falska poliser som lurat äldre. 250 av anmälningar är från polisregion Syd. Bedragarna har kommit över betydande belopp i form av pengar. Dessutom stora mängder smycken vid brotten mot äldre personer.

Vid tisdagens tillslag i Malmöområdet frihetsberövades fem personer, tre män och två kvinnor. De misstänks ingå i en gruppering som genomfört brott mot äldre där man påstått sig vara poliser. Alla de misstänkta är i 25 till 35-års åldern och är nära släkt genom att det ingår i samma familj.

De fem frihetsberövade som är anhållna utreds nu för misstankar om delaktighet i 15 brott. Det brott de misstänkta för är grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, föregivande av allmän ställning samt inbrottsstöld (tillgrepp i samband med bedrägerierna). Brotten har genomförts i Stockholm, Malmö samt Göteborg. Polisen har gjort beslag vid husrannsakningar som genomfördes under tisdagen.

Läs mer om bedrägerier

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!