Två 18-åringar dömda för skjutning i Gamlegården

Hovrätten över Skåne och Blekinge har delvis ändrat tingsrättens dom vad det gäller ett mordförsök i Kristianstad. En 22-åring frikändes helt medan hovrätten dömde en 18-åring som tingsrätten frikänt. En annan 18-åring dömdes även i hovrätten.

Den 3 augusti 2021 sköt två personer mot ett flertal människor utanför ett köpcentrum på Gamlegården i Kristianstad. De båda skyttarna satt på en motorcykel som kördes av en tredje person.

Tre unga män åtalades vid Kristianstads tingsrätt för bland annat mordförsök. Tingsrätten dömde i maj i år den äldste av dem och en av de yngre medan den yngste frikändes. Nu ändrar hovrätten domen så att den äldste, Moh@mm*d T*me#za, frikändes helt men den yngste, Mahmmod Elyasir som hunnit fylla 18 år, dömdes för bland annat mordförsök. Den 18-åring, Gabriel Everman, som dömdes i tingsrätten dömdes även i hovrätten.

Åklagaren har bevisat att de två yngre männen var de båda skyttarna. Bland annat har kläder som skyttarna använt och som syns på övervakningsbilder kunnat kopplas till dem.

Hovrättsdom

Hovrätten ansåg liksom tingsrätten att en vuxen person skulle ha dömts till livstids fängelse. Eftersom gärningsmännen var under 18 år vid gärningen får de kortare straff. Mahmmod Elyasir dömdes till sluten ungdomsvård i 3 år och 6 månader medan Gabriel Everman fick samma straff som i tingsrätten, fängelse i 6 år och 11 månader.

Anledningen till att skyttarna fått olika straff är skillnaden i ålder. Den yngste var 16 år och 10 månader gammal vid gärningen. Straffet för honom blir därför kortare än för den andra skytten, som var 17 år och 6 månader vid gärningen. Vid sluten ungdomsvård förekommer dessutom inte villkorlig frigivning. Därför dömer rätten ut en tredjedel mindre än vid fängelsestraff.

De båda skyttarna döms även att solidariskt betala skadestånd till brottsoffren om sammanlagt cirka 800 000 kronor. Eftersom de var under 18 år vid brottstillfället dömdes också deras vårdnadshavare till att betala en mindre del av skadeståndet.

21-åringen, som nu fyllt 22 år och som dömdes av tingsrätten för att ha varit förare av motorcykeln, frikändes från samtliga åtalspunkter. Så ville även en minoritet vid tingsrätten göra.

En 24-årig man och hans yngre syster dömdes för att ha hjälpt skyttarna att undanröja bevis. Hovrätten gjorde i den delen samma bedömning som tingsrätten.

En av hovrättens ledamöter var skiljaktig och ville frikänna på samtliga åtalspunkter bortsett från ett vapenbrott gällande den äldre 18-åringen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!