Man dömd till fängelse för narkotikabrott och penningtvätt

Uppsala tingsrätt har meddelat dom i ett brottmål gällande bland annat synnerligen grova narkotikabrott, grova narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott. Domstolen har dömt den åtalade till fängelse i 8 år och 9 månader.

– Uppsala tingsrätt dömer den tilltalade för två fall av synnerligen grovt narkotikabrott, två fall av grovt narkotikabrott, 19 fall av grovt penningtvättsbrott och 51 fall av penningtvättsbrott av normalgraden. Tingsrätten beslutar även att bland annat förverka pengar som den tilltalade har tjänat på brottsligheten, säger Ulf Walther i ett pressmeddelande. Han är rådman vid Uppsala tingsrätt och rättens ordförande.

Krypterade tjänster bevisning i målet.

Den dömde mannen greps i Spanien på svensk begäran i juni 2021 och överlämnades senare till Sverige. Det rör sig om den man som i media kallats för gängens kryptokung, Abdullah Eizuldeen. Den tilltalade har varit häktad sedan dess och ska stanna kvar i häktet enligt domen. Bevisningen i målet har i huvudsak bestått av uppgifter från de krypterade tjänsterna EncroChat, SkyECC och ANOM.

– Den tilltalade har erkänt penningtvättsbrott och medgett flera omständigheter som åklagaren har påstått. Han har dock förnekat att han har begått narkotikabrott. Bland annat har han berättat att en annan person har använt hans telefon med den krypterade tjänsten ANOM. Tingsrätten har dock funnit det utrett att den invändningen inte kan stämma utan tingsrätten håller den tilltalade ansvarig för all den krypterade kommunikationen från telefonen, avslutar Ulf Walther.

När det gäller penningtvätt ska han ha tvättat pengar åt Gottsundanätverkets ledare Tommy Andersson samt åt Thomas Musa som dömdes 20 april 2022 av Hovrätten för Västra Sverige för flera grova narkotikabrott och Tommy Bogebrink som dömdes 20 september 2022 för synnerligen grovt narkotikabrott. Dessutom åt en del andra personer.

Narkotikabrotten som Eizuldeen dömts för handlar främst om handel med amfetamin.

Läs mer om Uppsala:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!