Fängelse för sex åtalade i stor knarkhärva

Sex personer åtalades i augusti för att ha hanterat totalt 286 kilo cannabis och ett kilo kokain. Narkotikan smugglades till Sverige med hjälp av  lastbilar från Spanien och med post från Nederländerna. Transporterna ut i Sverige har skett med bil och med hjälp av olika transportörer eller så kallade inrikeskurirer.

Kurirerna transporterade och levererade narkotika till flera olika platser i södra och mellersta Sverige. En resa kunde ha flera avlämningsplatser. När narkotikan mottogs i Sverige förvarades den sen på minst tre olika lagringsplatser, innan den successivt transporterades vidare ut i landet.

De sex åtalade personerna var Kristoffer Thomasson, Johan Persson, Dariusz Kaveldune, Lenny Wahlgren, Rob*rt N*d*ljkov och Robin Karlsson. Dessutom åtalades två personer vid två tidigare tillfällen i olika ärende med koppling till samma narkotikasmugglingsverksamhet. De två tidigare åtalade var Hampus Gullberg och Nesa Ilic. Hampus Gullberg dömdes till fängelse i fem år för grovt narkotikasmuggling den 13 maj 2022 och Nesa Ilic till fängelse i sex år och åtta månader för grovt narkotikabrott den 7 mars 2022.

Kurirer och organisatörer

Thomasson, Persson, Karlsson och Ilic ska ha agerat som narkotikakurirer inom riket. Utöver transport av narkotika agerade  Thomasson och Persson också om organisatörer på mellannivå och styrt över andra ”kurirer” och ”målvakter”.

Thomasson ordnade också så att en gård i Gladsax, Simrishamn, kunde fungera som en av nätverkets lagringsplatser för narkotika. Thomasson har en koppling till gården genom att hans partners mamma är/var folkbokförd på den aktuella gården

I samband med att Ilic greps i Dalarna i november 2021, visar utredningen att lagerplatsen flyttats från gården till en fastighet på Harrievägen i Kävlinge. På adressen bor eller bodde Kaveldune.

Målvakter

För att stå som mottagare för de paket som skickats från Nederländerna har s.k. målvakter använts, vilka under eget namn stått som mottagare av paketen.

En av målvakterna var Gullberg. I domen mot honom beskrevs hans gärningar ha utgjorts av att han hämtat ut ett paket och stått som mottagare för ytterligare fem paket med narkotika. Den totala mängden beslagtagen narkotika uppgick till 89 806 g cannabis.

Utöver dessa sex paket finns information som visar att Gullberg stått som mottagare för ytterligare fyra paket. Dessa har hämtats ut men är ej i beslag. Thomasson kan kopplas till en av dessa försändelser då han fångats på film i samband med att Gullberg hämtar ut paket på Ica i Hässleholm den 19:e november 2021.

En andra ”målvakt”, Wahlgren, greps den 7:e januari då han hämtat ut ett paket innehållandes 1 kg kokain från ST 1, Quick Stop på Munkhättegatan i Malmö. Teknisk bevisning i form av chattmeddelanden och samtal, visade att Persson agerat mellanhand åt alias ”2pac” och Wahlgren. Senare tog Thomasson över denna kontakt då Persson blev häktad i ett ärende.

Utöver kilot med kokain visade utredningen också att Wahlgren hämtade ut ytterligare ett paket från Nederländerna, den 27:e dec i Malmö. Detta paket vägde drygt 10 kg och blev inte beslagtaget. Precis som i fallet med det beslagtagna kokainet var det Persson som skötte kontakten med Wahlgren.

Domar

I slutet av oktober föll domen i Malmö tingsrätt mot de sex åtalade. Kristoffer Thomasson dömdes till fängelse i nio år för fyra fall av synnerligen grovt narkotikabrott samt för synnerligen grov narkotikasmuggling. Johan Persson dömdes till fängelse i sju år för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Dariusz Kaveldune dömdes till fängelse i sex år för två fall av synnerligen grovt narkotikabrott samt narkotikabrott. Lenny Wahlgren dömdes till fängelse i fem år för grov narkotikasmuggling och narkotikabrott. Robin Karlsson dömdes till fängelse i fem år för bland annat grovt narkotikabrott och brott mot vapenlagen. Slutligen dömdes Rob*rt N*d*ljkov till fängelse i två år och sex månader för medhjälp till grovt narkotikabrott.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!