Konflikten mellan Alzuriey och Satudarah MC

Under en längre tid har det varit en konflikt mellan två kriminella nätverk i Malmö. Det ena nätverket är format runt en familj med några ledande kriminella och det andra nätverket är Satudarah MC. Även i Satudarah MC spelar ett par familjer en central roll. Det är familjerna Amiri och Zein. En ledande medlem i Satudarah MC var Shahin Amiri.

Det familjebaserade nätverket är grupperat kring familjen Alzuriey men består i huvudsak av personer som inte tillhör familjen eller är släkt med dem. Som ett resultat av konflikten har en lång rad skjutningar och bombdåd ägt rum i Malmö och Köpenhamn. En ledande medlem i grupperingen är Imad Alzuriey.

I december 2021 sköts en man i Bunkeflostrand. Det mordet kan kopplas till en tidigare skjutning på en frisörsalong i Köpenhamn. Grupperingen kring Imad Alzuriey misstänks ligga bakom bägge skjutningarna och morden. I januari 2022 mördades Naqibulla Amiri på Värnhem i Malmö. Han var en bror till Shahin Amiri. Alzuriey-grupperingen ligger troligen också bakom detta mord. Den 5 februari sköts ytterligare en man med koppling till gängmiljöer i Malmö ihjäl i Köpenhamn. Vilka som låg bakom det mordet är inte riktigt klarlagt.

Konfliktens start

Hela konflikten startade dock sannolikt redan år 2019. I december 2019 dödades nämligen Sammi Alzuriey, en bror till Imad Alzuriey. Men redan i oktober 2019 åtalades flera personer ur grupperingen kring Shahin Amiri. De åtalades för flera bombdåd. Shahin Amiri frikändes dock från allt han var åtalad för i domen som kom i januari 2020.

I november 2020 anhölls Shahin Amiri och en annan person igen. Nu för misstankar om att ha kidnappat en 38-åring man och pressat honom på pengar. Det var meningen att den kidnappade mannen skulle få tillbaka pengar han lånat ut. I stället fördes 38-åringen bort och pressades att själv betala. Det ska ha rört sig om mer än en kvarts miljon kronor. De friades vid rättegången.

Två månader tidigare, september 2020, dömdes dock Shahin Amiri till ett års fängelse för grovt narkotikabrott och penningtvättsbrott. Detta efter att polisen hittat sedelbuntar i hans bostad som bedömdes vara vinster från kriminalitet. Razzian mot hans lägenhet var ett resultat av spaning mot honom som startade år 2018.

Mordplaner, mordförsök och mord

I juli 2021 greps flera personer för att ha planerat ett mord på Imad Alzuriey. Tre personer dömdes för förberedelse till mord. En ledande person i den kriminella grupperingen som stod bakom mordplanerna, Marko Osman, dömdes för stämpling till mord.

I februari 2022 försökte män från Satudarah MC mörda en av Imad Alzurieys män vid en skjutning i Bunkeflostrand. Tre män åtalades för inblandning. Två av de tre männen dömdes för mordförsöket. Svaret på detta mordförsök blev en lång rad bombdåd mot de som misstänktes och dömdes för mordförsöket liksom mot flera av deras släktingar.

Shahin Amiri mördades vid en skjutning i ett köpcentrum mitt på dagen i augusti 2022. Två personer är gripna som misstänkta för inblandning i detta mord.

Imad Alzuriey och ytterligare 3 personer åtalades nu i december för flera bombdåd riktade mot de män som åtalades för mordförsöket i Bunkeflostrand såväl som mot släktingar till dem.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!