Polischefernas relations- och korruptionskarusell

I flera dagar har några av Sveriges högsta polischefer valsat runt i media. Linda Staaf och Mats Löfving.  Mats Löfving visar sig ha blivit anmäld för att ha betett sig illa mot Staaf. Detta efter att Staaf pratat med nån en säkerhetsansvarig om lite farhågor hon hade. Den hon pratade med, säkerhetsansvarige Ari Stenman, anmälde Löfving som dessutom visade sig ha blivit anmäld även en annan gång. Då var det chefen för särskilda utredningar, Ebba Sverne Arvill, som anmälde en misstänkt misshandel.

Linda Staaf kände inte till anmälningarna och hördes aldrig i ärendena. Detta trots att det skulle ha varit hon som varit utsatt för brott. Hon förnekar också att hon skulle ha varit utsatt för brott. Det blev inte heller några utredningar utan de lades ner dirket.

Däremot har hon haft en relation med sin tidigare chef, dvs Löfving. Enligt henne hade de en tillfällig mycket kortvarig relation. Det låter mest som tillfälligt sex vid några tillfällen. Det var också han som befordrade henne till chef. Om sexet eller relationen hade nån betydelse för detta är det ingen som vet utom möjligtvis Löfving. Det verkar också som om Löfving eventuellt förväntade sig lite mer av relationen vilket enligt en del medieartiklar kanske ledde till att han stalkade Staaf. Det var i alla fall vad den som anmälde trodde. Men då det inte blev några utredningar så vet vi inte om det finns nån sanning i det hela eller inte.

Jäv och korruption? Stalking?

Linda Staaf hävdar att de som säger att hon fick ett chefsjobb på grund av att hon hade sex med chefen förtalar och smutskastar henne. Hon är minsann kompetent nog för det jobb hon gör och de jobb hon haft trots att hon faktiskt inte är utbildad polis och aldrig arbetat som polis i verkligheten utan bara som chef.

Det är uppenbart att det skulle kunna vara så att Staaf gynnats på grund av sin relation med Löfving. Men det måste inte vara så. Löfving kan ha varit jävig när han gav Staaf ett bättre jobb. Det kan också vara så att Löfving inte uppfört sig korrekt mot Staaf men det måste inte vara så. Vad som däremot är klart är att det är olämpligt att ha en relation till sin chef eller till en underlydande för då uppstår den här typen av spekulationer och misstankar. Hela affären kastar en skugga över polisen, kompetensen hos polisens chefer och hur polisen egentligen fungerar. Därför är det bra att åklagare ska en titt på det hela igen.

Läs mer om polisen

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!