Dom i omfattande encrochat-mål i Skåne

Vid Malmö tingsrätt åtalades 15 personer för bland annat åtal för förberedelse till mord på flera platser i Skåne. Bevisningen består till stor del av chattmeddelanden via krypteringstjänsten encrochat. Domsluten överklagades beträffande samtliga. Fyra av de åtalade drog sen tillbaks sina överklaganden. Hovrätten över Skåne och Blekinge har därför prövat åtal mot 11 personer, varav två friades av tingsrätten.

Även hovrätten frikänt de två som tingsrätten friade. Hovrätten frikände dessutom ytterligare en av de åtalade. Han hade i tingsrätten dömts för ett fall av förberedelse till mord. Övriga åtta åtalade dömdes även av hovrätten. Två av dem fick skärpta fängelsestraff.

Målet har, liksom vid tingsrätten, varit mycket omfattande. Huvudförhandlingen har pågått från maj till oktober med omfattande bevisning.

– Hovrätten har i stora delar samma uppfattning som tingsrätten men gör en annan bedömning av vissa förberedelsebrott, säger Katarina Rikte, hovrättsråd och ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

– Åklagarna har menat att encrotelefoner ska ses som ett hjälpmedel vid förberedelse till brott. Hovrätten anser att telefonen måste ha en betydelse vid ett tänkt utförande av brottet och inte bara vid planeringen av detta för att användning av en encrotelefon ska kunna leda till ansvar för förberedelse till brott. Hovrätten ser också allvarligare på en del av de förberedelsebrott som de åtalade döms för.

Domar

De åtta åtalade som inte frikänns döms till fängelsestraff varierande mellan 1 år 3 månader och 7 år. Centralpersonen, Daniél Johansson Petrovski, i den åtalade grupperingen fick fängelse i 2 år för förberedelse till mord. Det var i jämförelse med straffet i tingsrätten en mindre straffskärpning. Han är sen tidigare dömd till 5 års fängelse för grovt narkotikabrott.

Längsta straffet fick Darko Anwar som i både tingsrätten och hovrätten dömdes till fängelse i sju år för bland annat stämpling till synnerligen grov misshandel, förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Tabarak Jasem dömdes till fängelse i fyra år och tio månader och Hassan Kansouh till fängelse i fyra år. Danijel Jovcevski och Alexander Ghara Mohammadi dömdes båda till fängelse i tre år. Jasem, Jovcevski och Ghara samt en person till var de som drog tillbaka sin överklaganden.

Övriga 7 dömda fick i tingsrätten kortare straff från 6 månader upp till två års fängelse. Deras straff blev desamma i hovrätten. De övriga dömda i hovrätten var Ahm@d Kall* Ab*d, Om@r Ahm@d, Chah*r Kallouf, Hamz@ Fatt@h och N0ur @l Nour#.

Den som dömdes i tingsrätten men frikändes i hovrätten var Ahm@d El-Moghr@bi. De två som frikändes både i tingsrätten och hovrätten var R@mi Ad@wi och Nai*f Ad@wi.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!