Fängelse för frisörmord

Göteborgs tingsrätt har dömt en 19-årig man för bl.a. mord och en 20-årig man för medhjälp till mord. Båda dömdes till 12 års fängelse. Domen rör en händelse under sommaren 2021 då en man blev skjuten inne på en frisörsalong vid Marklandsgatan i Göteborg. Av den övervakningsfilm som lagts fram som bevisning framgår att två maskerade män sköt en man bakifrån med sammanlagt 11 skott i huvud, nacke och rygg.

Tingsrätten har dömt en av skyttarna, Hasan-Can Zengin, och en man, Mohammad Awad, som hjälpt till vid mordet till 12 års fängelse vardera. Skytten dömdes även för ytterligare brott som grov misshandel och grovt olaga hot. Detta för att bl.a. ha hotat en annan kund på salongen och för att ha misshandlat och hotat en frisör.

De dömda ska även betala skadestånd till den mördade mannens släktingar.

–Mordet är ett tydligt exempel på en gärning som har varit särskilt hänsynslös. Den kan närmast beskrivas som en avrättning och offret har saknat all möjlighet att försvara sig, skydda sig eller fly säger Robert Eneljung, rådman och juristdomare i målet.

Den dödade mannen som hette Omar Malla hade kopplingar den så kallade Z-falangen. Han bodde periodvis hemma hos den person som anses vara ledande i Z-falangen (också kallade 421), Ziad Abouali. Båda de dömda kan också kopplas till Z-falangen. De vara bland annat på en resa till Grekland några veckor efter mordet på frisörsalongen tillsammans med flera andra personer med känd koppling till Z-falangen.

Orsaken till mordet tycks vara att Omar Malla tycks ha beslutat sig för att lämna det kriminella livet. Eller så var det så att han hade för avsikt att lämna dem för att alliera sig med en annan gruppering. G-falangen. Klart är i alla fall att han sökte sig bort från sina gamla vänner.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!