Epa-dunk fanns redan på 1970-talet

Det som kulturjournalisterna nu i december tycks ha upptäckt och de kallar EPA-dunk är faktiskt inget annat än den raggarrock som funnits ända sen 1970-talet. Medryckande musik med rasistiska, misogyna, invandrarfientliga, kvinnofientliga och reaktionära texter. Gärna texter med en massa sex och fylla. Inget nytt alltså men det uppmärksamheten kring denna musikgenre från medelklassjournalisterna just nu visar hur lite de vet om verklighet.

Antagligen är det väl ett försök att verka lite folkliga men ärligt sagt är det bedrövligt att de lyfter fram en reaktionär musikgenre som funnits i minst 50 år som om det vore nåt nytt och dessutom något som är värt att uppmärksamma.

Eddie Meduza

Mästaren i genren är välkänd. Eddie Meduza (egentligen Errol Leonard Norstedt). Den första skivan gav karln ut 1975. Större delen av musiken gavs dock ut på kassettband under pseudonymen. E. Hitler. Han använde dessutom en mängd andra pseudonymer för olika typer av låtar. Några exempel är Börje Lundin och Greve von Boegroeff.  Han skrev även musik för andra, bland annat till olika dansband och det nazistiska bandet Ultima Thule.

Förutom texter med sex, fylla, kvinnofientlighet, sexism och rasism spelar också EPA-traktorer en stor roll i Eddie Meduzas texter. Skillnaden i jämförelse med texterna i dagens EPA-dunk är marginella. Det är precis samma reaktionära skit som presenteras. En som på vissa sätt skulle kunna kallas en föregångare till Eddie Meduza när det gäller sextexterna är Jonny Bode även om han knappast var lika reaktionär och högervriden.

Det här är en typ av musik som jag och mina vänner som tonåringar på landet kunde lyssna på under 1970-talet samtidigt som vi lyssnade på bland annat Bob Marley, Pink Floyd, Deep Purple, Black Sabbath, Uriah Heep, Pugh Rogefeldt och Nationalteatern. Men med åldern försvann Eddie Meduza från våra bandspelare och in i raggardimmorna. Där borde genren ha fått stanna. Kulturjournalisterna har gjort alla en björntjänst genom att lyfta fram skiten.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!