Kristian Bang Foss – Frank vender hjem

Huvudpersonen i Kristian Bang Foss roman Frank vender hjem – Frank, alltså – växte upp i en tämligen dysfunktionell familj. Hans far kunde efter en mopedolycka inte längre arbeta som billackerare och övergick till att spela och sjunga rock’n’roll på Strøget, där publiken snart började roa sig genom att kasta mynt på honom. Så småningom blev han rent av ihjälslagen.  Hans mor jobbade på kontoret på ett telebolag men söp också med viss frenesi, av flera anledningar.

Frank ger sig dock ut på en social resa. Först börjar han plugga humaniora på universitetet och efter ett tag blir han tillsammans med Thea, vars föräldrar är både kända och rika. Strax innan de ska ha barn driver Frank emellertid iväg i en kanot och antas ha omkommit.

När han återvänder tror Thea och hennes familj inte på hans berättelse om hur han flutit i land på en öde ö och hållit sig vid liv genom att äta fågelägg, utan möjlighet att kommunicera med omvärlden, innan han räddats av en kvinna på en surfingbräda.

Franks försvinnande och återkomst blir en katalysator som sätter igång en rad sociala processer som trycker honom tillbaka i riktning mot den miljö han kommit ifrån, och Foss berättelse blir därigenom en skildring av det samtida danska klassamhällets dynamik. Frank vender hjem är dessutom en rasande skickligt skriven roman som förenar skarpsint samhällsanalys med såväl en stor portion humor som en väl berättad historia, insiktsfulla psykologiska skildringar och mycket, mycket annat.

Magnus Nilsson

Ursprungligen publicerat på Litteratur och klass. Publicerat här i enlighet med licensen CC-BY-NC 4.0.

Liked it? Take a second to support Magnus Nilsson on Patreon!
Become a patron at Patreon!