Djurarter som inte skulle funnits utan djurparker

Många djurarter har utrotats och ändå fler riskerar att utrotas. En del djur hålls i djurparker och där händer det ibland att djur måste dödas på grund av att de rymmer, får sjukdomar eller blir aggressiva. Det får folk att komma med underliga påståenden och krav. En del anser att djurparkerna bidrar till att utrota djuren och det var sannolikt så en gång i tiden. Men idag är det troligen inte sant. Däremot kan säkert jakten på exotiska djur att hålla som sällskapsdjur leda till problem i vissa områden och för vissa djur.

Samtidigt är djurparkerna enda möjligheten för vissa djurarter att överleva. Många husdjursraser skulle överhuvdtaget inte finnas längre om det inte fanns djurparker. Ändå många fler har sannolikt dött ut för gott. i ett europeiskt perspektiv gäller det exempelvis de allra flesta åsneraser som funnits och säkert också många raser av getter och får. Även många raser av vattenbuffel och av häst har säkerligen försvunnit.En del av dessa försvunna husdjursraser hade kanske kunnat räddas med hjälp av djurparker. Att asiatiska elefanter inte längre används som arbetsdjur i nån större utsträckning leder också till att risken för utrotning ökat. Det är alltså inte ens för vilda arter så att det alltid är sämre att människan använder dem som arbetsdjur eller sällskapsdjur.

Vilda djur som finns på grund av djurparker

Det finns också en del ganska välkända exempel på djurarter som inte längre hade funnits om djurparker inte fanns. En av de mesta kända är visenten (europeisk bison). Utan djurparker i bland annat Sverige hade de inte existerat. Davidshjort hade inte funnits utan djurparker. Vilda kronhjortar, dovhjortar och vildsvin i Sverige hade inte funnits om inte människan hade haft dem i hägn och djurparker. Det är också tveksamt om den vilda jättepandan skulle klara sig i längden utan uppfödning på djurparker. Även en del andra arter skulle säkert ha svårt att överleva på sikt utan djurparker och skyddsåtgärder.

Det finns alltså helt rimliga anledningar till att hålla vissa djur i djurparker och inhägnade naturområden. Men kanske är det inte rimligt när det gäller andra djur. Vargar som hålls i fångenskap kan exempelvis aldrig släppas u i det vilda då de i motsättning till vilda vargar är farliga för människor. När det gäller andra vilda djur gör djurparker ingen som helst nytta och då finns ingen anledning till att hålla djuren i djurparker. Detta gäller sannolikt bland annat för schimpanser som nyligen uppmärksammades på grund av en rymning från Furuviks djurpark i Gävle.

Läs mer om djur:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!