Två män dömda till fängelse för grovt vapenbrott

Den 3 september 2022 avlossade två personer  ett stort antal skott mot en port på Malmvägen i Sollentuna. Skottlossningen filmades av övervakningskameror och på platsen hittades ett trettiotal hylsor. Sammantaget påträffades 21 skador som bedömdes vara skottskador på fasaden, porten och det fristående fönstret. Gärningsmännen hade använt ett gevär och en kulsprutepistol. Ingen person skadades men skjutningen var utan tvekan riktad mot det så kallade Turebergsnätverket.

När gärningsmännen lämnade platsen i en stulen bil vådasköts den ena gärningsmannen av sin medgärningsman. Han träffades i halsen. Trots detta körde den skottskadade mannen bilen till en plats mellan Rotsunda och Upplands Väsby där bilen eldades upp. Vittnen såg en annan bil lämna platsen i hög hastighet. Kort därefter stoppade polisen de båda skyttarna och polis gjorde hjärt-lungräddning på den skottskadade gärningsmannen- Därefter fördes han till sjukhus. I bilen anträffades fanns vapnen som genom teknisk bevisning kunde kopplas till gärningsmännen och skjutningen.

Unga människor

– Vi har unga personer i vårt lokalpolisområde som har tillgång till och hanterar väldigt farliga vapen. Vid det här tillfället skjuter de med automatvapen rakt in i en port och det är ett mirakel att ingen person blev skadad eller dödad vid det här tillfället. Detta är helt oacceptabelt, säger operationsledare Martin Wallin i lokalpolisområde Sollentuna, i ett pressmeddelande.

– Men problematiken är mycket mer komplex än så. Om några år kommer dessa killar ut på gatan igen och då måste vi säkerställa att de inte faller rakt in i samma destruktiva beteendemönster, säger Martin Wallin.

Han menar att polisen och andra samhällsaktörer måste rikta sina gemensamma krafter på att förebygga dessa brott genom samverkan, tidig upptäckt av avvikande beteenden och stödinsatser för att förhindra att unga dras in i dessa destruktiva miljöer.

– Det behöver finnas vägar ut ur en kriminell livsstil med fungerande avhopparverksamheter som skapar förutsättningar för en hållbar livsstil för dessa individer, säger Martin Wallin.

Domar

Skytten och ytterligare en man har dömts till fängelse i fyra respektive två år för synnerligen grovt vapenbrott, vapenbrott samt skadegörelse. Båda två förnekade brott. En tredje gärningsman som vid tillfället för skjutningen var 17 år dömdes till sluten ungdomsvård i tio månader. I motsats till de två andra erkände han grovt vapenbrott. De dömda anses tillhöra det så kallade Sigmanätverket i Upplands-Väsby.

Ett gediget utredningarbete och en stark bevisning i form av filmmaterial, 112-samtal och telefonchattar ledde lett fram till domarna.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!