Det behövs ökad gruvbrytning i Sverige – litium

Litium är en så kallad alkalimetall. Det är i likhet med andra alkalimetaller som exempelvis natrium, kalium och cesium en metall som är mycket reaktiv. Den självantänder lätt och kan reagera mycket kraftigt i kontakt med luft eller vatten. Rent litium måste förvaras i vacuum eller i nån syrefri vätska som exempelvis fotogen eller mineralolja.

Litium är också en metall som behövs till batterier i samband med klimatomställningen. Användningsområdena är bland annat litiumbatterier, litiumjonbatterier, som flussmedel vid tillverkning av värmebeständigt glas och porslin eller vid metallurgiska processer samt i smörjmedel. Litiumjonbatterier är en av de viktigaste uppladdningsbara batterityperna som används i mobiltelefoner, datorer, med mera.

Litium används som flussmedel för att sänka smältpunkten och viskositeten hos kiseldioxid vid tillverkning av glas och keramik. Olika litiumföreningar används även som flussmedel inom metallurgiska processer, alltså för att sänka smältpunkten vid aluminiumframställning och tillverkning av gjutna metallprodukter. Dessa kan också förbättra sammansmältningen av lika metaller till legeringar.

För elbilar och deras litiumjonbatterier är litium nödvändigt och en anledning till att prospekteringen efter metallen ökat. 65% av världens litiumproduktion användes till batterier år 2019.

Gruvbrytning

Tillgången på litium i världen är mycket stor och någon bristmetall är det egentligen inte. De största tillgångarna finns i Bolivia, Argentina, Chile, Andra länder med stora tillgångar är Kina, Australien och USA. I Europa finns stora tillgångar i Tyskland. Eftersom tillgången på litium är god så har priserna under långa perioder varit låga vilket hämmar utvecklingen av nya gruvprojekt. Australien, Chile, Kina och Argentina dominerar produktionen idag.

Även Sverige och Finland har tillgångar på litium men de är ganska begränsade. Med tanke på den viktiga roll som bilindustrin har i Sverige kan dock brytning i Sverige vara aktuell.

Tillgångar på grafit, litium och kobolt i Sverige. Bild: SGU

Några planer på litiumbrytning i Sverige verkar dock inte finnas för närvarande. Men litium har tidigare proucerats som både huvud- och biprodukt i ett par gruvor inom Skelleftefältet. Ett antal kända litiummineraliseringar finns också i Norrbottens, Västernorrlands, Gävleborgs och Stockholms län, dessa har dock aldrig varit aktiva gruvor. Med tanke på de enorma och lättillgängliga fyndigheterna i Sydamerikas saltöknar är det inte troligt att Sverige kommer att få nån inhemsk gruvproduktion av litium. I Finland planeras dock en litiumgruva.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!