Dom för mordförsök kopplat till mord på 12-årig flicka

Tingsrätten har meddelat dom i ett mål mot nio män gällande bland annat försök till mord, medhjälp till försök till mord och förberedelse till mord under perioden den 2 augusti till den 30 november 2020.

Tingsrätten har dömt åtta av männen för inblandning i mordförsök i samband med en skottlossning i Vällingby den 7 september 2020. Två av männen är även dömda för förberedelse till mord under perioden den 8 september till den 30 november 2020.

En 23-årig man är dömd för inblandning i mordförsöket men har frikänts från åtalet om förberedelse till mord. En 24-årig man som var åtalad endast för inblandning i förberedelse till mord frikändes helt av tingsrätten.

Hämndaktion för annan skottlossning

Enligt tingsrätten är det utrett att skottlossningen i Vällingby var en hämndaktion för en annan skottlossning som ägde rum i Norsborg den 2 augusti 2020 då en 12-årig flicka sköts till döds.

­– Mordförsöket i Vällingby var en hämndaktion med anledningen av skottlossningen i Norsborg. Flera av de dömda såg det som att de sköt mot personer som var ansvariga för skottlossningen i Norsborg, säger rådmannen Daniel Eriksson.

Mordförsöket

Salim Safar har förmått övriga gärningsmän att försöka beröva de fyra målsägandena Serkan Demirkiran, Furkan Kücükgöl och Ferdi Kücükgöl livet. Safar har beslutat om och planerat gärningen, organiserat och koordinerat brottets utförande. Han har mottagit information, fört vidare information samt lämnat direktiv och instruktioner om brottet. De tilltänkta mordoffren kan sannolikt kopplas till Nätverket May.

Matay Teymur, Sharaf Ahmed och Ilyas Noor har tillsammans och i samråd med annan/andra gärningsmän försökt beröva målsägandena livet den 7 september 2020 på Bräckegatan 8 och 12 i Vällingby, Stockholm. Detta genom att genom att beskjuta dem med en automatkarbin och en pistol. Serkan Demirkiran träffades i armen. Övriga skott missade. Matay Teymur var en av de som sköt. Sharaf Ahmed och Ilyas Noor lurade de beskjutna till platsen där de skulle dödas och var där när skjutningen ägde rum.

Adonay Tsegay, Johanon Lahdo, Michael Rhawi och Mattias Makdesi deltog i planeringen av skjutningen.  Adonay Tsegay skötte kontakter med bland annat Sharaf Ahmed och Ilyas Noor. Han organiserade också utförandet av brottet. Dessutom körde han skyttarna från brottsplatsen efter händelsen. Johanon Lahdo samlade in och delade uppgifter om de tilltänkta offren och försökte skaffa fram en skytt. Han organiserade även transporten efter brottet för

För sin del skötte Michael Rhawi valde vilka skyttar som borde anlitas/närvara och deltog i planering kring vilka åtgärder som skulle vidtas efter brottet för att undgå upptäckt. Mattias Makdesi samlade in och delade uppgifter om bland annat platser och adresser kopplade till målsägandena. Detta i syfte att lokalisera målsägandena för att kunna döda dem.

Salim Safar, Johanon Lahdo, Adonay Tsegay, Matay-Aryo Teymur, Mattias Makdesi och Michael Rhawi tillhör Botkyrkanätverkets Hallunda och Norsborgs-falang. Ilyas Noor (Kawala) och Ahmed (Piraten) anses tillhöra Filterlösa Grabbar (FLG).

Domar

Straffen har bestämts till fängelse. Längden på straffen varierar från som minst tre år och tio månader till som mest femton år och tio månader.

– Det längsta straffet, femton år och tio månader, får en 24-årig man som döms för både försök till mord och förberedelse till mord, säger rådmannen Daniel Eriksson.

Tre av de dömda fick mer än 10 år i fängelse.Salim Safar dömdes till fängelse i 15 år och 10 månader för bland annat anstiftan av försök till mord och förberedelse av mord, Adonay Tsegay till fängelse för medhjälp till försök till mord och förberedelse av mord och Johanon Lahdo fick 11 år och 10 månader i fängelse för medhjälp till försök till mord.

Resterande fem personer som dömdes fick kortare straff. Sharaf Ahmed fick fängelse i 8 år och 11 månader för försök till mord, Matay-Aryo Teymur till fängelse i 7 år för bland annat försök till mord och framkallade av fara för annan och Ilyas Noor Ahmed fängelse i 6 år och 10 månader för medhjälp till mordförsök. Dessutom fick både Mattias Makdesi och Michael Rhawi fängelse i 3 år och 10 månader för medhjälp till mordförsök.

Domen rör den första delen av en förhandling som startade i september förra året. Delen som handlar om mord på en 12-årig flicka pågår fortfarande. Salim Safar och Matay Teymur var de egentliga måltavlorna vid det tillfället.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!