Flera personer från Gottsundanätverket dömda till fängelse

Uppsala tingsrätt har dömt sju personer för synnerligen grovt narkotikabrott, två personer för grovt narkotikabrott och en person för narkotikabrott. Två av de dömda har även dömts för annan brottslighet. Bl.a. för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, varav den enes brott bedömdes vara synnerligen grovt.

Två personer fick dagsböter för dopningsbrott och en person dömdes för bidragsbrott men fick inget straff. Några personer åtalades också för penningtvätt men ingen dömdes för det.

Sex personer frikändes helt. När det gäller de som dömdes så frikändes även flera av dem för många olika brott. En brist i utredningen tycks ha varit frånvaron av hållbara fysiska bevis.

Straff

Totalt har huvudförhandlingen omfattat 19 åtalade. Flera av dem har varit frihetsberövade under mer än 1,5 år. Flera långa fängelsestraff dömdes ut. Det längsta fängelsestraffet blev tolv år och två månader för Tommy Andersson som dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott, försök till grov narkotikasmuggling och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Andersson är dessutom i en annan utredning misstänkt för inblandning i ett brandattentat. För Foad Abdi blev det nio år och sex månader i fängelse för om dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Hasip Alptekin dömdes till fängelse i 7 år och 2 månader för synnerligen grovt narkotikabrott, Rolf Marklund fick 6 år och 6 månaders fängelse för för synnerligen grovt narkotikabrott, Maho Cicek, Patrik Rotedal och John-John Forsgren dömdes alla till fängelse i 6 år och 2 månader för synnerligen grovt narkotikabrott, Robin Lindström fick för sin del 5 års fängelse för grovt narkotikabrott och Elias Treekrem-Runge fick 4 år och 3 månader i fängelse för grovt nakrotikabrott. Vidare fick P@tr#k K@rlsson fängelse i 1 år och 6 månader för narkotikabrott.

En av de frikända är Kojar Amin som förra året dömdes till fängelse i 14 år för bland annat försäljning av narkotika på webbplatsen Flugsvamp.

– Det har varit fråga om allvarlig brottslighet som pågått i olika delar av landet och i en närmast företagsliknande struktur där olika personer haft olika roller. Det längsta fängelsestraffet överstiger maxstraffet för synnerligen grovt narkotikabrott, men eftersom personen döms för flera andra brott finns möjlighet att överskrida den gränsen, säger Åsa Hanna i ett pressmeddelande. Hon är rådman vid Uppsala tingsrätt och var rättens ordförande under huvudförhandlingen.

Huvudförhandlingen inleddes i mitten av maj 2022 och avslutades i mitten av november 2022.

Omfattande förundersökning

– Vid förhandlingens start uppgick förundersöknings­materialet till cirka 15 000 sidor. Förundersökning har även pågått under hela huvudförhandlingen och nytt material har därför lämnats in under förhandlingens gång. Det är därför tiden för domskrivning har varit längre än normalt, säger rådmannen David Boberg-Linder som varit referent i målet.

Utredningen har varit mycket fokuserad på material som erhållits från den krypterade applikationstjänsten ANOM, och i viss mån SkyECC.

– I de fall där åklagaren bevisat att de tilltalade använt sig av någon av dessa applikationer har tingsrätten i stor utsträckning också dömt för brott, säger rådmannen David Boberg-Linder.

Frikännanden

I ett fall har åklagaren inte lyckats bevisa kopplingen mellan den åtalade och de krypterade applikationstjänsterna som åklagaren påstått att personen använt. Den personen har frikänts.

– Även flera andra tilltalade frikänns helt från brott. Detta gäller personer där åklagaren inte påstått att de använt någon krypterad kommunikationstjänst och tingsrätten inte funnit att utredningen varit tillräcklig för att de ska kunna dömas för brott, säger rådmannen Åsa Hanna.

Sex av de åtalade är fortsatt häktade i målet. Åklagaren hade yrkat att flera av de andra åtalade skulle häktas i samband med dom. Flera av dessa personer släpptes på fri fot av åklagaren under förundersökningen och tingsrätten fann inte tillräckliga skäl för att häkta dem igen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!