16 gripna efter grova våldsbrott i region Stockholm

Under torsdag och fredag grep polisen 16 personer på olika platser i Stockholms län med anledning av  den senaste våldsvågen i regionen. Dessutom beslagtogs flera vapen samt sprängmedel kopplat till gängmiljön.

Sedan juldagen har en rad grova brott skett i Stockholms län. Konfliktnivån i den kriminella miljön är hög och ett omfattande arbete sker för att bryta utvecklingen. Flera av de personer som gripits kan kopplas till den senaste tidens grova våldsbrott. Flera av de frihetsberövade är minderåriga personer som rymt från LVU-boenden. Polisen har även tagit flera vapen samt sprängmedel i beslag.

Brottsmisstankar

En av de gripna kan enligt uppgifter i Aftonbladet kopplas till sprängningen av en restaurang på Södermalm i Stockholm och bomben i Kista. Mannen är kopplad till en bil som ska ha använts vid bombdåden och dessutom vid skjutningarna i Fruängen och Huvudsta.

– Vi är inne i en intensiv fas just nu. Vi ligger mycket nära de kriminella individerna i miljön och bedömer att vi det senaste dygnet, men även tidigare har kunnat gripa flera personer som har varit på väg att begå grova våldsbrott, säger Hanna Paradis i ett pressmeddelande. Hon är kommenderingschef för den särskilda händelse som hanterar den senaste tidens grova brott i region Stockholm.

De gripna misstänks för bland annat förberedelse till mord, allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Polisen i region Stockholm arbetar nära tillsammans med andra polisområden. Den senaste tiden har också poliser från andra polisregioner ingripit mot brott begångna i Stockholm.

Förstärkt polis

Ett stort antal polisanställda från hela Sverige ingår också i arbetet i Stockholms län med flera pågående utredningar samt är ute på gator och torg för att förhindra nya brott och öka tryggheten.

– Den förstärkning vi fått är till stor hjälp i det ansträngda läge vi är i. Vi arbetar offensivt för att bryta våldsutvecklingen. Insatserna och gripandena innebär ett omfattande arbete för vår utredande personal i flera delar samtidigt som vi har en stor resurs ute som gör sitt yttersta för att förhindra fler grova brott, säger Hanna Paradis.

Läs mer om våldsvågen i Stockholm:
Läs mer om Dalennätverket:
Läs mer om kurdiska räven:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!