Demokratin inom socialdemokraterna i Botkyrka

Socialdemokraterna i Botkyrka har varit föremål för ett stort medieintresse sedan deras årsmöte. Då var det nämligen en förtroendeomröstning kring kommunalrådet och kommunstyrelseordföranden Ebba Östlin. Hon förlorade omröstningen och avsattes med 88 röster för henne och 91 mot. Det var totalt 179 personer på årsmötet varav cirka 20 nya medlemmar enligt vad som kunnat ses i röstlängder och protokoll.

De som försvarar Östlin menar att det snarare var 60 nya medlemmar efter att ABF Botkyrka-Salem rekryterat många nya medlemmar. De beskriver det hela som kuppartat:

Nadina Rosengren, stabschef på Botkyrka kommun, har i intervjuer efter omröstningen beskrivit det som att ABF Salem-Botkyrka i en slags hämndaktion rekryterat medlemmar till Socialdemokraterna för att avsätta Ebba Östlin. Enligt en källa som Dagens ETC talat med finns även ett antal personkopplingar mellan ABF och socialdemokratiska politiker som är kritiska mot Ebba Östlin.

– Det kanske var 25-30 medlemmar på plats som har erfarenhet av hennes ledarstil, men resterande har inte träffat henne eller samarbetat med henne, så det är en ren lögn att man försöker skylla på att det handlar om något annat än ABF, säger källan.

Media har till stor del backat upp den version som stöds av Östlins försvarare. De har kallat det hela för en kupp orkestrerad av ABF Botkyrka-Salem. Dessutom har uppgifter om att tungt kriminella påverkat röstresultatet spridits.

Konflikten i socialdemokraterna

I vilket fall som helst verkar det finnas två ingredienser som ligger bakom osämjan i socialdemokraterna i Botkyrka. Del ett missnöje med Ebba Östlins ledarstil, dels ett missnöje med stängningen av flera fritidsgårdar och fritidsklubbar som drev av ABF Botkyrka-Salem.

Det senare skedde på grund av att kriminella utnyttjat verksamheten för att rekrytera och att de fritt kunnat vistas på fritidsgårdarna iklädda skyddsvästar. Vad det gäller denna bit verkar det helt klarlagt att den beskrivning är med sanningen överensstämmande. När det gäller kriminellas inflytande på socialdemokraternas årsmöte är det mer oklart.

Men uppgifter från flera personer tyder på att i alla fall en person som ska tillhöra det kriminella så kallade Vårbynötverket fanns på plats. I sig är det inget konstigt. Även brottslingar får vara politiskt aktiva och har rätt att delta i politiska beslut i de föreningar de tillhör.

Kriminella och socialdemokraterna i Botkyrka

Mannen heter Bilal Ayeb och är enligt uppgifter i Expressen gift med en kvinna som varit verksamhetsledare på Alby Fritidsgård. De verkar dock inte bo ihop. I alla fall är de inte skrivna på samma adress. Kvinnan som heter Ruba Albitar är syster till en tidigare anställd på ABF som heter Hani Albitar. Hani Albitar är aktiv inom Socialdemokraterna i Botkyrka och en av dem som startade den lokala partiföreningen Folkbildarna i början av 2022 i samband med stängningen av fritidsverksamheterna. Även hans sambo Caroline Eklund är med i föreningen Folkbildarna.

Inget av detta är märkligt och inget tyder på att syskonen Albitar eller Eklund skulle han nånting med brottslighet att göra. Bara för att någon är gift med en brottsling eller indirekt släkt med en brottslingen är inget skumt och inget fel. Det ör verkligheten för många fattiga arbetare i Sverige. Ingen blir kriminell för att de är släkt till släkten med en brottsling eller är gift med en brottsling.

Föreningen Folkbildarna ska vara den lokal socialdemokratiska förening som värvat många nya medlemmar vilket naturligtvis är en bra sak sett ur socialdemokratins synpunkt. Dessa medlemmar har självklart en rätt att sen gå på medlemsmöte och rösta som de vill.

Medlemsmötet

Att Bilal Ayeb skulle ha haft nåt avgörande inflytande på medlemsmötet verkar osannolikt då det var många på mötet och de flesta av dem hade sannolikt inte någon koll på vem han var. Däremot verkar det sannolikt vara så att stängningen av fritidsgårdarna haft betydelse för omröstningsresultatet. Uppenbarligen var det beslutet inte förankrat i befolkningen eller socialdemokraterna. Att de socialdemokratiska medlemmarna i det läget väljer att visa sitt missnöje med den person, Ebba Östlin, som är symbolen för beslutet är inget märkligt utan högst demokratiskt. I detta fall verkar de också ha fått stöd av personer som var missnöjda med Östlin av andra anledningar:

Enligt Margaretha Holmqvist finns det säkerligen medlemmar som känt missnöje kring hur frågan om ABF hanterats och röstat ner Ebba Östlin på grund av det. Men varför personer röstat som man gjort går inte att veta. Har man följt stadgarna, betalat för sitt medlemskap och kommit till ett medlemsmöte ska man också få rösta som man vill, av den orsak man vill. Men den huvudsakliga orsaken till att man röstade ner Ebba Östlin tror hon ändå är anklagelserna som kommit fram om hennes ledarskap.

– Det fanns flera samverkande faktorer. Vi har ju fyra socialdemokratiska kommunalråd, jag vet att de haft hjälp med konsult vid något tillfälle men har haft svårt att lösa upp knutar. Ett av S-kommunalråden hoppade till och med av i november på grund av dessa problem men ångrade sig sedan, vilket också varit en speciell situation, säger Margaretha Holmqvist.

Ledarstil

En av de som varit missnöjd med Östlins ledarstil är Emanuel Ksiazkiewicz som tidigare var kommunalråd men hoppade av. Han är dessutom nära vän med  Sebastian Flygar som är chef för ABF Botkyrka-Salem. Emanuel Ksiazkiewicz har anklagat ledningen i Botkyrkas socialdemokrater för ett dysfunktionellt ledarskap i en facebookgrupp:

Det handlar inte om ett enskilt fall utan det är ett dysfunktionellt ledarskap. Något som jag vet att många kan vittna om. Jag vet inte om allt det som ABF framför är helt korrekt. Jag sitter inte med all fakta. Men jag vet att man gång på gång har ljugit för mig, mina kollegor och partikamrater. Hänvisat till felaktigt underlag, ljugit om processen och nu uppenbarligen ljugit om kommunens inblandning i rapporten. Det är att gå för långt.

Tidningen ETC har försökt kontakta honom om en kommentar men han har avböjt men Sebastian Flygar har uttalat sig i tidningen och förnekar att ABF Botkyrka-Salem varit inblandade i en kampanj för att avsätta Ebba Östlin:

Det är den tidigare politiska ledningen som har drivit kampanjen, snarare än kommunens tjänstemän. Det säger Sebastian Flygar efter att man haft möten med kommunen under året. Men man har inte pratat direkt med Ebba Östlin sedan våren 2022. Anklagelsen om att ABF Botkyrka-Salem skulle driva eller vara inblandade i en kampanj för att rösta ner Ebba Östlin är direkt felaktig, säger han.

– Nej, det stämmer inte. Det är nog så långt ifrån sanningen man kan komma. Det finns inte någon sådan kampanj överhuvudtaget, det är ett narrativ som man försöker få till med oss som tacksam måltavla. Nu blandar man ihop ABF med kriminella gäng. Det är faktiskt riktigt sjukt.

Interndemokrati

I slutändan ser det ut som det hela handlar om en normal politisk strid inom ett parti. Men med en ovanlig utgång. Det vanliga är att partiapparaten (byråkratin) och den politiska ledningen i ett politiskt parti vinner en sådan maktkamp. Men i detta fall ser det ut som om en grupp medlemmar lyckats vinna. Vilket sen föranlett den politiska ledningen att tappa fattningen.

Det fanns kriminella med på medlemsmötet. Men vi ska ha klart för oss att det inte är något skumt och felaktigt. Även om det är så att syftet från deras sid är att få inflytande. Även kriminella har rätt att vara politiskt aktiva. Det enda sättet att vaccinera sig mot att kriminella får inflytande i en politisk organisation är att ha aktiva medlemmar. Ju fler som går på medlemsmöten ju mindre risk. Och på socialdemokraternas medlemsmöte i Botkyrka tycks det ha varit många personer.

Med många personer på möten och många aktiva medlemmar minskar partibyråkatins och partitopparnas makt. Det är bra och det är också styrkan med demokrati. Det kan förstås ses som en kupp men det är i själva verket frågan om interndemokrati. Den som vill vinna en omröstning på ett medlemsmöte måste helt enkelt mobilisera medlemmar för den linje som en företräder.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!