HM-arvtagaren som bryter mot lagarna

Tidningen ETC har avslöjat att HM-arvtagaren Jan Bengtsson på den ö han äger, Kvarnön, brutit mot en mängd regler och lagar. Han har satt upp övervakningskameror och förbudsskyltar i strid med svensk lagstiftning. Även vägar har byggts och dessutom ett jakttorn. Även det olagligt. Dessutom är det i strid med allemansrätten som ger alla människor rätt att beträda den ö han äger. Han köpte ön från Folksam år 2014. Då gav han ett löfte om att inte skövla naturen på ön. Men det har han förstås gjort.

Brott

Bengtsson har avverkat träd och anlagt en damm med sötvatten utan tillstånd. Där det förut var skog har gräsmattor anlagts. På ön har han också planterat in mufflonfår för att han och hans rika kompisar ska kunna jaga dem. Det är också ett brott. Även dovhjortar har planterats in. Ytterligare ett brott. Han har brutit mot jaktlagen såväl som mot strandskyddslagen. Varken dovhjortar eller mufflonfår är naturligt förekommande i Sverige och har självklrat aldrig funnits i Stockholms skärgård. Dessutom tycks det ha planterats in mufflonfår även på andra öar. Vem som har gjort det är dock inte helt klarlagt. Han har på ön byggt en villa och anlagt en ny större brygga där han dessutom muddrat. Något som också det skett olagligen och utan tillstånd.

Däremot är det inget konstigt med privata bryggor. I motsats till vad ETC påstår är de flesta bryggor privata och inte tillgängliga för allmänheten. Det är förbjudet att förtöja in båt vid en privat brygga mer än tillfälligt och vid nödfall. Inte heller har allmänheten rätt att beträda en privat brygga mer än tillfälligt. Detta gäller även om stranden som alltid är tillgänglig för alla.

Det är inte heller första gången som Jan Bengtsson figurerar i brottsliga sammanhang. Han och hans bror Stefan Bengtsson förekom i utredningar kring mordet på pokerprofilen på Andreas Oscarsson och kring utpressningsaffärer i samband med detta. Det var dock inte misstänkta för några brott.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!