Ekobrottshärva gav totalt 20 års fängelse

Sex personer har fällts för flera grova ekobrott i ett ärende inom avfallsbranschen. Den utpekade huvudmannen tjänade miljoner på avancerade kriminella upplägg med underentreprenörer.

Som tack för uppläggen fick huvudmannen en del av sin villa byggd för 1,5 miljoner kronor. Dessutom en resa till Dubai och flera miljoner kronor från underentreprenörerna.

– Vi har jobbat i över två år med det här ganska komplicerade ärendet. Vi är nöjda med att det blev så pass långa fängelsestraff, säger Maria Lysell i ett pressmeddelande. Hon är kriminalinspektör vid Nationella Anti-korruptionsgruppen vid Nationella Operativa Avdelningen (Noa).

Huvudmannen är en 49-årig Nackabo.Vid tidpunkten var han hög chef i ett företag som sålde tjänster till bland annat bostadsrättsföreningar och privatpersoner för sophämtning och återvinning.

Enligt Nacka tingsrätt skodde han sig genom hemliga överenskommelser med sin arbetsgivares underentreprenörer. Underentreprenörerna fick betalt för tjänster som inte hade utförts alls. Eller så fick de osedvanligt hög ersättning för en utförd tjänst. I utbyte fick 49-åringen pengar.

Under två år betalade han systematiskt ut flera miljoner kronor till en av företagets underentreprenörer ett åkeri. Detta för tjänster som aldrig genomfördes eller gav mer betalt än tjänsten var prissatt.

Fick resa till Dubai

Pengarna gick till en 55-åring i åkeriet. I gengäld betalade 55-åringen en tillbyggnad på 49-åringens villa och en resa för hela familjen till Dubai. Han såg också till att andra underentreprenörer gav 49-åringen hundratusentals kronor i kontanter och överföringar till hans privata konto.

Hos 55-åringen hittade polisen ett kuvert med 100 000 kronor i kontanter vid nattduksbordet i sovrummet.

– Genombrottet i utredningen skedde genom att en revisor vid Skatteverket upptäckte ett stort inflöde av pengar på 49-åringens konto som matchade 55-åringens utflöde, säger Maria Lysell.

Fem års fängelse

Den tidigare ostraffade 49-åringen dömdes för fem fall av grov trolöshet mot huvudman och två fall av grovt tagande av muta till fem års fängelse. Han ska dessutom betala sin före detta arbetsgivare ett skadestånd om cirka nio miljoner kronor.

Den 55-årige mannen dömdes för grovt penningtvättsbrott, medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt brott, samt grovt givande av muta till sex års fängelse och tio års näringsförbud.

49-åringen hade även ett upplägg med en annan underentreprenör med svarttömningar av containers hos privatpersoner och företag. Totalt tre miljoner kronor från kunderna hamnade i 49-åringens egna fickor. Alternativt hos mellanhanden. Duon som var inblandad i det dömdes till ett och ett halvt års respektive två och ett halvt års fängelse för grovt givande av muta och grovt penningtvättsbrott.

Förutom de nämnda dömdes även två andra män till två och ett halvt års fängelse respektive tre års fängelse för grovt bokföringsbrott respektive medhjälp till grovt givande av muta och grovt bokföringsbrott.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!