Lögnaktiga försök att koppla PKK till brottslighet

Ledande svenska politiker, medier och poliser försöker koppla kurdiska PKK till diverse kriminella aktiviteter. Det saknas helt bevis för sådana kopplingar. Sveriges Natoförhandlare Oscar Stenström påstod att svensk gängkriminalitet finansierar PKK i Godmorgon världen.

Stenström kopplade samman den kriminelle person som går under namnet kurdiska räven i media med PKK. Det är en utstuderad lögn. Mannen som heter Rawa Majid har i själva verket kopplingar till den turkiska staten som vägrar utlämna honom till Sverige då han köpt sig ett turkiskt medborgarskap. Detta efter att han gripits av den turkiska polisen för att han var efterlyst i Sverige.

Turebergsnätverket och Turkiet

I ett annat fall påstår de att en man som hotade ägaren av restaurang Pitchers på Kungsholmen i Stockholm gjorde detta för PKK:s räkning. Den som hotades var en person som ingår i släkten Yildiz. En släkt som sedan 1970-talet lett ett kriminellt nätverk i Stockholm. Numera kallas det nätverket för Turebergsnätverket men ursprungligen kallades det för Turkligan trots att de som är med alltid i huvudsak varit kurder.

Det finns inget fog för anklagelserna om att mannen som hotade restaurangägaren och sköt i luften utanför krogen på något sätt skulle vara knuten till PKK även om också han ska vara kurd från Turkiet. Påståendet är också helt orimligt med tanke på att alla inblandade, både offer och gärningsman, ska vara kurder. PKK skulle knappast angripa andra kurder om de mot förmodan skulle stå bakom den typen av brott. Vilket inte heller är troligt.

I själva verket handlar det med all sannolikhet om en helt vanlig konflikt i kriminella miljöer.

Inget terroristbrott

Trots att det senare är det mest troliga och att kopplingen till PKK inte existerar blåser Expressen upp det hela som ett terroristbrott. Det finns inget som tyder på att det överhuvudtaget handlar om ett terroristbrott förutom en löjlig paranoja inom säkerhetspolisen, bland en del andra poliser och åklagare. PKK begår inga terroristbrott och är ingen terrororganisation. För länge sen begick de den typen av brott men sen mycket lång tid tillbaka tar de avstånd från terror och terroristbrott.

Vad det handlar är att en man gick in restaurang Pitchers vid Hornsbergs strand på Kungsholmen i Stockholm i en onsdagskväll i början av januari. Han hotade ägaren med en pistol och krävde den summa. När han lämnade stället sköt han i luften. Turebergsnätverket har en aktiv konflikt med ett kriminellt nätverk med bas i Upplands-Väsby kallat Sigmanätverket. Om mannen som gripits är kopplad till det senare nätverket är okänt, om han eventuellt är vänligt inställd till PKK är okänt och vad som är orsaken till mannens handlande är okänt.

Att mannens aktioner skulle ha en koppling till PKK är med andra ord helt taget ur luften. PKK stöder inte sådant och agerar inte genom den typen av aktioner. Det finns faktisk en betydligt större risk att det hela skulle kunna vara kopplat till den turkiska staten och den turkiska säkerhetstjänsten, kanske via fascistorganisationen de grå vargarna som just ägnar sig åt kriminalitet, våld, utpressning och mord. Något som PKK inte gör.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!