Advokaten som skapade en mordkomplott

En kvinnlig advokat som blev förälskad i sin klient förlorade som en konsekvens både sin man och sin advokattitel. Klienten var en gängledare i Gävle och advokaten en ung advokat på R1 Advokater som var på uppgång. En advokat som gillade att skryta med sina framgångar i sociala medier och därför blev uppmärksammad.

Gängledaren från Gävle som heter Eymen Mamlouk fattade tycke för henne och anlitade henne som sin advokat med början år 2019. Hon fick två olika uppdrag inom loppet av några månader.  De två fattade tycke för varandra och inledde en kärleksaffär under 2020. Advokaten heter Catrin Listad. Det hela ledde till en polisanmälan som dock inte ledde till någonting utan lades ner. Dessutom anmäldes hon till Advokatsamfundets disciplinnämnd under år 2021. Det ledde till att hon uteslöts ur Advokatsamfundet sommaren 2022. Hon behöll dock sin anställning på advokatbyrån men då bara som biträdande jurist och inte advokat.

Mordplaner

Samtidigt var hon gift och bosatt i Uppsala tillsammans med sina barn och sin man. När avslöjandet om kärleksaffären kom tog mannen inte ut nån skilsmässa utan började istället att planer ett mord. Mannen hade och har en släkting i Gottsundanätverket. Tillsammans med denne och två släktingar till började mannen att redan under 2020 planera ett mord på Mamlouk. Detta kom fram när polisen fick tillgång till avlyssningsmaterial från SkyECC. Förberedelserna på gick i veckor men något mord blev det aldrig.

Fyra dagar före jul 2022 slog polisen till mot advokatens make, Sh@d# Al H@rb#ti, deras son Ad@m Al @rb#ti, Ahm@d-Y0s*f Al @rb#ti som förmodligen är mannens bror och slutligen Fadi Absi. Absi har tidigare åtalats för narkotikabrott och ingår i Gottsundanätverket. Alla fyra häktades för förberedelse till mord och grovt vapenbrott under i augusti och september 2020. Mannens brott driver ett bilhandelsföretag i Uppsala plus ett antal andra företag.

Uteslutning ur Advokatsamfundet

Kvinnan har överklagat uteslutningen ur Advokatsamfundet till Högsta domstolen:

Kvinnan kommer till Högsta domstolen med sina nya advokater Filip Rydin och Carl Adam Åhnberg. Efter misslyckandet i disciplinnämnden har hon sparkat sin förra advokat Thomas Martinson.

Den nya försvarslinjen är att Advokatsamfundet inte har belägg för flera av anklagelserna som låg bakom uteslutningen. Hon förhörs i HD och slår ifrån sig på flera punkter.

Hennes version går bland annat ut på att hon kände sig tvingad att ge honom en mobil, att han gjort uttag från hennes konto utan att hon visste om det och att han olovligt bott i lägenheten som hon hyrde i Gävle.

Att en stor del av samröret med Mamlouk skedde innan han blev hennes klient är också en sak som tas upp som argument i hennes försvar. Advokatsamfundet vidhåller dock sin ståndpunkt:

Advokatsamfundet står fast vid uppfattningen att kvinnan gjort sitt i advokatkåren med tanke på det olämpliga agerandet.

På plats i HD lägger generalsekreteraren Mia Edwall Insulander till att det är extra allvarligt att kvinnan fortfarande inte förstår att hon agerat fel.

Avgörandet i HD kommer senare i år.

Den kvinnliga advokaten har som det verkar lämnat sin man och bor på en annan adress än vad han gör.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!